31 Μαΐ 2020

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να πει ποτέ «κλείνω τους ναούς», η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό.

«Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, αλλά από αγίους»
«Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, αλλά από αγίους»
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας μας και αυτή είναι η προσπάθεια μας
Για τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες κλήθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και η Σύνοδος να πάρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, τη σχέση του με τον νυν και τους πρώην Πρωθυπουργούς, για το αν υπάρχει διχασμός μέσα στην Εκκλησία, τη σχέση του με τον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Χριστόδουλο, αλλά και την ενέργεια του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
«Έρχεται η πολιτεία και μας λέει ότι οι ειδικοί, τους οποίους δεν μπορούμε να απορρίψουμε, μας λένε ότι πρέπει να γίνει αυτό. Συγκαλούμε Σύνοδο και η Σύνοδος ασπάζεται τις αποφάσεις της Πολιτείας και γίνεται ας πούμε μια ομολογία, μια συνομολογία, μια συνεργασία. Με το τραγικό αποτέλεσμα για εμάς ότι θα κλείσουν οι εκκλησίες, ότι θα λειτουργήσουμε με κλειστές πόρτες. Ξέρουμε τι είναι αυτό, αλλά όμως, πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο άνθρωπος και θα πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι κληρικοί ακόμη περισσότερο, υπάρχει Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο;», ανέφερε σχετικά με την απόφαση της Πολιτείας για το κλείσιμο των ναών.
Ο Μακαριώτατος, σημείωσε πως η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. «Όταν βρεθήκαμε λόγω της των μέτρων συνεχώς με όλα τα μέλη της οικογένειας, δεν ξέραμε ποια θα είναι και τα αποτελέσματα, διότι υπάρχουν επιπτώσεις πολλές. Ψυχολογικές επιπτώσεις, ανακαλύψαμε νέα δεδομένα που δεν τα είχαμε φανταστεί, ζητήματα αγωγής των παιδιών μας που δεν τα είχαμε αντιληφθεί, τις αντιδράσεις τους, τις σκέψεις τους. Επομένως, ένας καινούργιος κόσμος γεννήθηκε και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Και είναι και για την Εκκλησία μια ευκαιρία», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας ο Αρχιεπίσκοπος για ακόμη μια φορά επανέλαβε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζητήσεων, καθώς δεν αποτελεί προσωπικό θέμα του καθενός. «Στα μεγάλα αυτά θέματα της Θείας Κοινωνίας δεν είναι καν θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε καν του Πατριάρχη, είναι πανορθόδοξο θέμα, διότι εδώ είναι η ουσία της Εκκλησίας μας. Χωρίς τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία, δεν χρειάζεται», υπογράμμισε.
Για το αν αισθάνθηκε κάποια υπεροψία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία το διάστημα της πανδημίας, είπε:
«Όχι, υπήρξε συνεργασία. Με τον πρωθυπουργό μίλησα πάρα πολλές φορές, σεβάστηκα αυτά που είπε, όπως τον παρακάλεσα να σεβαστεί και αυτά που είπε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να πει ποτέ «κλείνω τους ναούς», η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως δεν έχει μετανοήσει για τη συνεργασία αυτή, καθώς έχει συνεργαστεί με όλους τους πρωθυπουργός, διότι η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τον ίδιο τον λαό.
Για τις σχέσεις του με τους πρώην Πρωθυπουργούς, είπε:
Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Με τον κ. Τσίπρα δόθηκαν ευκαιρίες οι οποίες μας παρείχαν τη δυνατότητα μέσα από τις συγκρούσεις και διαφορετικές απόψεις να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».
Για τον Αντώνη Σαμαρά: «ένιωθα και νιώθω πολύ άνετα όταν συναντώ τον Αντώνη Σαμαρά».
Για τον Λουκά Παπαδήμο: «αγαπητός, αλλά δεν είχα το θάρρος να έχω τέτοια σχέση, δεν μου έδωσε το θάρρος».
Ενώ για τη σχέση που έχει με τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «τον εκτιμώ, τον σέβομαι ως πρωθυπουργό, επιθυμώ τη συνεργασία, αλλά τα θέματα της Εκκλησίας είναι τεράστια. Τεράστια, και μέσα στα τεράστια προβλήματα θα υπάρχουν και δυσκολίες».
Για το αν υπάρχει κλίμα ενότητας στην Ιεραρχία, τόνισε πως«η Ιεραρχία μας, αυτή την ώρα είναι ενωμένη όσο δεν ήταν ποτέ. Είναι λογικό όμως να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις όταν είμαστε 82 άνθρωποι. Είναι όμως σεβαστές. Δεν μπορεί να κάνει κανείς όμως ότι θέλει σε αυτά που αποφασίζει η Εκκλησία», ενώ είπε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας μας και αυτή είναι η προσπάθεια μας», διευκρινίζοντας πως δεν έχει κάποια σημάδια που να δείχνουν την επόμενη μέρα της διαδοχής του, λέγοντας παράλληλα πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν σκέφτεται την παραίτηση. Θετικά επίσης βλέπει και τη θέσπιση ορίου ηλικίας στους Μητροπολίτες να υποβάλλουν την παραίτησή τους προς την Ιερά Σύνοδο, μεταξύ των 70 – 75 ετών, και αυτή να αποφασίζει αν αυτή θα γίνει δεκτή ή όχι.
Για τον μακαριστό προκάτοχο του κυρό Χριστόδουλο, δήλωσε: «τον αγάπησα, τον αγαπώ, τον σέβομαι, σέβομαι τη μνήμη του, μόνο ότι παρέλαβα πολλά προβλήματα, αλλά είναι ο Χριστόδουλος, είναι ο αδελφός μου, είναι ο προκάτοχός μου, τα είχαμε μιλήσει».
Για τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο αρχικά ανέφερε πως «δεν έχει μίσος μέσα του. Δεν είναι αυτό που λένε μισάνθρωπος κ.λπ. Όμως έχει μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές. Οι οποίες τελευταία έχουν γίνει επικίνδυνες», ενώ σχολιάζοντας το γεγονός του αφορισμού της υπουργού Παιδείας από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, ανέφερε πως «δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό, τον αφορισμό, είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θέλει και διάταγμα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό το πράγμα».
Δείτε ένα απόσπασμα με όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

16 σχόλια:

Ortodossia είπε...

Έλεος, ο άνθρωπος δεν έχει ντροπή. Ας παραιτηθεί αρκετό κακό έκανε μέχρι τώρα.

Ανώνυμος είπε...


Μακαριώτατε, πάνω από όλα δεν είναι ο άνθρωπος, όπως λέτε, αλλά ο Τριαδικός Θεός. Δεν έκλεισε η Πολιτεία τις εκκλησίες, εσείς τις κλείσατε με απόφαση της ΔΙΣ για λογαριασμό όλης της Ιεραρχίας καταργώντας ΟΛΕΣ τις ακολουθίες και περιορίζοντας τις Κυριακάτικες λειτουργίες σε μια ώρα από 7-8πμ "για να μην πηγαίνει κόσμος", όπως μας είπατε. Η Πολιτεία απλώς κατήργησε και αυτές ακόμα τις κουτσουρεμένες λειτουργίες σας. Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη ούτε μόνον από παλληκάρια ούτε μόνον από αγίους, όπως εσείς τους εννοείτε δηλ. υποτακτικά, αγαπολογούντα, σιωπώντα ανθρωπάκια, πειθαρχημένα στην πολιτική εξουσία και στον αμαρτωλό αντίχριστο κόσμο. Αλλά έχει ανάγκη από ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΑΓΙΟΥΣ όπως ήταν όλοι τους διαχρονικά, όπως ο Προφήτης Ηλίας, ο Πρόδρομος, οι μάρτυρες Απόστολοι, ο Μεγ Αθανάσιος, οι Τρεις Ιεράρχες, ο Αγ Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Αγ Ιωάννης Δαμασκηνός, ο Αγ Θεόδωρος Στουδίτης, ο Αγ Μαρκος ο Ευγενικός, ο Αγ Γρηγόριος Παλαμάς και αμέτρητοι άλλοι. Εάν εσείς τους μοιάσατε ή πορευθήκατε κατά το ανθρωπίνως δυνατόν κατά τα βήματά τους και υπήρξατε παλληκάρι Άγιος σαν κι αυτούς, θα το κρίνει ο Θεός στη μέλλουσα Κρίση. Όμως, στα δικά μας ανθρώπινα μάτια και κριτήρια των περισσοτέρων από εμάς, δυστυχώς, μάλλον δεν είστε παλληκάρι και ποτέ δεν παλέψατε για τα δίκαια της Πίστης αλλά συνεχώς συμβιβαζόσαστε προθύμως και χωρίς πολλά-πολλά. Και χωρίς μαρτύριο και μαρτυρία, δύσκολο να υπάρξει και αγιότητα όπως μας διδάσκει η Έκκλησιαστική μας Παράδοση και Ιστορία. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας ελεήσει !

Ανώνυμος είπε...

Εάν η Πολιτεία έχει δικαίωμα να κλείνει και να ανοίγει τους ναούς κατά το δοκούν, τότε ξεκάθαρα έχουμε απολέσει τα κεκτημένα των Μεδιολάνων. Κανονικά & επισήμως, από στόμα Αρχιεπισκόπου. Να το έχουμε υπόψη μας.

Ανώνυμος είπε...

"σχολιάζοντας το γεγονός του αφορισμού της υπουργού Παιδείας από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, ανέφερε πως «δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό, τον αφορισμό, είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θέλει και διάταγμα. "

Διάταγμα για τον αφορισμό;;;
Τί τούτο πάλι;;;;
Νεόφερτο;;;

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ο αρχιεπίσκοπος, ρωτήθηκε από το γνωστό συστημικό δημοσιογράφο της σοβαροφανούς, καθεστωτικής φυλλάδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", αναφορικά με τη σύμπνοια της Ιεραρχίας.
Και μας έδωσε την αφορμή να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας το θλιβερό τατο γεγονός, της υπό μόνης της ΔΙΣ, διαχειρίσεως μιας πρωτοφανούς για την Εκκλησία μας καταστάσεως, μολονότι σώφρωνες ιεράρχες,ουχί άπαξ, αιτήθηκαν την αυτονόητη και υπό των δυσμενών περιστάσεων επιβαλλόμενη, σύγκληση της ΙΣΙ.
Αναφορικά με το γεγονός, ότι δεν αισθάνθηκε καμία υπεροψία της εκκλησιομάχου Πολιτείας στη σχέση της με την Εκκλησία, καλό θα είναι να υποβοηθήσουμε την "ασθενήσασα" μνήμη του, υπενθυμίζοντας το γνωστό tweet του κ. Μητσοτάκη, προτού στεγνώσει η ηλεκτρονική μελάνη της απόφασης της "διευρυμένης" Συνόδου...
Επίσης, τα γεγονότα του Κουκακίου, της Εύβοιας, της Χίου, του Αιγίου, της Κέρκυρας, των Κυθήρων κ. τ. ο.
Επιπροσθέτως, την ευνοϊκότερη μεταχείριση των σούπερ-μάρκετ, το γεγονός ότι στη γνωστή βεβαίωση μετακίνησης δεν προβλεπόταν η μετάβαση στο ναό, ούτε για ατομική προσευχή, οι ΚΥΑ που απαγόρευαν ακόμη και τη χρήση μεγαφώνων κ. λ. π.
Του "υπενθυμίζουμε", επίσης, την κατάπτυστη, περί Θείας Κοινωνίας, δήλωση της υπουργού Κεραμέως, την οποία, όμως, έσπευσε, κατά τα άλλα, να ευχαριστήσει η ΔΙΣ.
Και κάτι αλλο: ούτε έναν συνοδικό έπαινο δεν είδαμε για την ομολογήτρια λοιμωξιολόγο κα Γιαμαρέλλου για την περί της Θείας Κοινωνίας λαμπρή δήλωση της, ούτε μια δήλωση στιγματισμού και αποδοκιμασίας του βλασφημήσαντος συμβούλου του πρωθυπουργού Μόσιαλου.
Και να ήταν μόνο αυτά...
Λ.Ν.


ΜΑΡΙΑ είπε...

Πρῶτον:
Πάνω ἀπ' ὅλα ὁ Τριαδικός Θεός καί ὄχι ὁ ἄνθρωπος Μακαριώτατε. Δέν είμαστε αἰρετικοί ἤ ἄθεοι οὐμανιστές, ἀλλά Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί!

Δεύτερον:
Ἡ ΔΙΣ συνέπλευσε μέ τήν κοσμική ἐξουσία διά ἐγκυκλίου μέ τό κλείσιμο τῶν Ἐκκλησιῶν καί σχεδόν μέ ὅλα τά ὑπόλοιπα διωκτικά καί θεομάχα. Θά μποροῦσε νά πεῖ τά ὀρθόδοξα καί νά μήν συναινέσει μέ τήν κοσμική ἐξουσία, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ!

Τρίτον:
Ἀναφέρετε ὡς ἐπιπτώσεις καί νέα δεδομένα τῆς "πανδημίας" τά ἑξῆς:
«Όταν βρεθήκαμε λόγω της των μέτρων συνεχώς με όλα τα μέλη της οικογένειας, δεν ξέραμε ποια θα είναι και τα αποτελέσματα, διότι υπάρχουν επιπτώσεις πολλές. Ψυχολογικές επιπτώσεις, ανακαλύψαμε νέα δεδομένα που δεν τα είχαμε φανταστεί, ζητήματα αγωγής των παιδιών μας που δεν τα είχαμε αντιληφθεί, τις αντιδράσεις τους, τις σκέψεις τους. Επομένως, ένας καινούργιος κόσμος γεννήθηκε και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Και είναι και για την Εκκλησία μια ευκαιρία».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ!
Χωρίς ἐξομολόγηση.
Χωρίς ἐκκλησιασμούς.
Χωρίς κατηχητικά.
Χωρίς προσκυνήματα.
Χωρίς Πάσχα καί Ἅγιον Φῶς!
Χωρίς Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ προπαντός!!!
Χωρίς ὅλους τούς πιστούς μέσα στούς Ἱερούς Ναούς ἀπό δῶ καί πέρα.
Χωρίς πνευματική ἀσφάλεια γιά τήν προάσπιση τῆς λειτουργίας τῶν Ἱερῶν Ναῶν στό μέλλον, διότι δημιουργήσατε μέ τούς κοσμικούς ἡγέτες τετελεσμένο δίωξης τῆς Ἐκκλησίας καί ἀντισυνταγματικῆς ἐμπόδισης τῆς ἐλευθερίας τοῦ θρησκεύειν.
Κρίμα. Κρίμα. Κρίμα.
Ἀπίστευτο τί ἀξιολογεῖτε ὡς νέα δεδομένα ὡς Ἀρχιεπίσκοπος!

ΜΑΡΙΑ είπε...

(συνέχεια)

Τέταρτον:
Ἅγιοι χωρίς ἀνδρεία δέν γίνονται.
Σᾶς θυμίζω ἀπό τήν Ἀποκάλυψη ποιοί θά εἰσέλθουν πρῶτοι στήν κόλαση:
"τοῖς δὲ δειλοῖς
καὶ ἀπίστοις καὶ ἐβδελυγμένοις καὶ φονεῦσι καὶ πόρνοις καὶ φαρμακοῖς καὶ εἰδωλολάτραις καὶ πᾶσι τοῖς ψευδέσι τὸ μέρος αὐτῶν ἐν τῇ λίμνῃ τῇ καιομένῃ ἐν πυρὶ καὶ θείῳ, ὅ ἐστιν ὁ θάνατος ὁ δεύτερος" (Ἀποκ. 21, 8).

Πέμπτον:
Ὅταν ἕνας Ἀρχιεπίσκοπος Ἑλλάδος βρίσκει "εὐκαιρίες" καί "κοινά σημεῖα"
στόν ἄθεο Πρωθυπουργό Τσίπρα,
νιώθει "ἄνετα" μέ τόν Σαμαρά, ἄλλον ἕναν "ἐκλεκτό" τῆς Λέσχης Μπίλντερμπεργκ (https://filologos10.wordpress.com/2012/06/30/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BA-%CE%BF/)
βρίσκει "ἀγαπητό" τόν Παπαδήμο, ἐπίσης παιδί τῆς Λέσχης Μπίλντερμπεργκ καί Μασόνο πού δέν τό ἔχει διαψεύσει
(https://www.makeleio.gr/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-450-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89/)
καί "ἐκτιμᾶ καί σέβεται" τόν διώκτη Μητσοτάκη πού ἔκλεισε τίς Ἐκκλησίες καί προσπαθεῖ μέ ὄλη τήν κλίκα του νά προσβάλλει καί τήν Θεία Κοινωνία γιά νά μᾶς ἀποτελειώσει,

συμπεραίνει κανείς τήν ἔλλειψη κάθε στοιχειώδους Ὀρθόδοξου κριτηρίου! Λυπᾶμαι πού τό λέω.
"Οὐδεὶς οἰκέτης δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν• ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει" (Λουκ. 16,13).
Γιατί Μακαριώτατε δέν ἐκδηλώσατε καμία ἐκτίμηση καί συμπάθεια σέ ὄλους τούς ἀγωνιστές Ὀρθόδοξους (κληρικούς καί λαϊκούς) πού ὅλο αὐτό τό διάστημα κράζουν καί βοοῦν ἐπώνυμα κι ἀνώνυμα γιά τήν διαφύλαξη τῆς Ἐκκλησιαστικῆς μας Παράδοσης καί τῆς Θείας Λατρείας;
Οὔτε ἕνα εὔσημο γιά αὐτούς! Πολύ περίεργο μέ ποιούς τά βρίσκετε...

Πέμπτον:
Ὁ κ. Ἀμβρόσιος πού ἀφόρισε τούς γνωστούς τρεῖς ἔχει "ἐλαφριές ἰδέες" γιά τόσο σοβαρά ζητήματα πού ἀφοροῦν τήν Ἐκκλησία μας, κατά τήν ἄποψή σας.
Ὑμεῖς πού ἔχετε βαρυσήμαντες ἰδέες πῶς προασπίζεσθε τά τῆς Πίστεως ὅλο αὐτό τό διάστημα καί τότε πῶς καταλήξαμε μέ κλειστές Ἐκκλησίες, διωγμούς καί ποινές σέ ρασοφόρους καί πιστούς πού οὔτε κἄν τούς ἀναφέρετε καί δέν τούς ὑπερασπισθήκατε;
Ἐπίσης πῶς καταλήξαμε μέ γεμάτα ἀεροπλάνα, πλοῖα, γεμάτους δρόμους, γεμάτες καφετερίες, παραλίες καί ταβέρνες χωρίς ἀποστάσεις, οἰ ὁποῖες διαφυλάττονται ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ μόνο στίς μισοάδειες Ἐκκλησίες μέ 50 τό πολύ ἐκκλησιαζομένους;
Μήπως εἶναι ἀνάποδα τά πράγματα καί Ὑμεῖς ἀντιμετωπίζετε ἐλαφριά τό σοβαρότατο καί ὕψιστο ζήτημα τῆς πνευματικῆς-λειτουργικῆς ζωῆς καί σωτηρίας;

Ανώνυμος είπε...

Α. ΚΟΡ. Ε.5. Αν οι επίσκοποι είναι διάδοχοι των αποστόλων τότε ο αφορισμός του απ. Παύλου ήτο άκυρος διότι δεν ενεκρίθει από τη σύνοδο των Αποστόλων..
Να μην πούμε ότι ήθελε και διάταγμα του αυτοκράτορα των Ρωμαίων!

Ανώνυμος είπε...

Τί είναι αυτό πάλι;;

ΔΙΟΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Τέρμα πια στον εμπαιγμό.Με την πολιτεία η με τον Θεό!

Ανώνυμος είπε...

"Πάνω από όλα ο άνθρωπος, η εδώ, επίγεια ζωούλα μας, και επειδή εμείς, η Ιερά Σύνοδος, προστατεύουμε τον άνθρωπο, θέλαμε να κλείσουμε τις εκκλησίες για το καλό του, αλλά δεν μπορούσαμε. Ευτυχώς, ήρθε το καθεστώς του Γαλάζιου Σύριζα και έκαμε αυτό που εμείς δεν μπορούσαμε και μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση".

Μην ψάχνετε μεταφυσική, μην ψάχνετε το επέκεινα, μην ψάχνετε νίκη του Χριστού κατά του θανάτου, αυτά δεν υπάρχουν στη συνέντευξη. Σας ομιλει ο Πρόεδρος μιας ανθρωπιστικης ΜΚΟ, που έχει και κάτι εθιμικές τελετουργίες για φολκλορ.
Ντράπηκα που το διάβασα...

"Οὐκ ἔτι δέδοικα τὴν εἰς γήν, Δέσποτα Χριστὲ ἐπιστροφήν, σὺ γὰρ ἐκ γῆς μὲ ἀνήγαγες, ἐπιλελησμένον διευσπλαγχνίαν πολλήν, πρὸς ὕψος ἀφθαρσίας τὴ Ἀναστάσει σου" .

Από τον αναστάσιμο Κανονα της Κυριακής, ήχος πλάγιος του Β.

Cyclus

ELIZA PURMANN είπε...

ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΘΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΌΜΩΣ (ΚΑΙ ΚΥΡΊΩΣ), ΔΕΝ ΔΕΊΧΝΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!!! ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΆ ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ ΑΓΙΩΝ, ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΔΟΓΜΑΤΙΣΑΝ ΉΔΗ ΚΑΙ ΑΠΕΦΑΝΘΗΣΑΝ, ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΌ ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ, ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ Ή ΚΑΙΣΑΡΑ!
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΎΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΜΒΡΌΣΙΟ ΜΕΔΙΟΛΆΝΩΝ ΤΙ ΈΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΘΕΟΔΌΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΤΊΜΙΟ ΤΟΥ ΈΒΑΛΕ, ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ.
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΛΟΙΠΌΝ, ΈΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ....."ΤΑ ΒΡΕΙ", ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΘΟΤΟΜΏΝ ΕΠΊΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (πόσο μάλλον ο Αρχιεπίσκοπος!!!), ΑΛΛΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΩΝ: ΔΗΛΑΔΉ Η ΠΟΛΙΤΕΊΑ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΆΛΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ. ΌΧΙ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑ!
ΑΛΛΆ ΕΥΤΥΧΏΣ, ΜΕ ΌΛΟ ΑΥΤΌ ΤΟ....ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΈΝΟ ΨΈΜΜΑ, ΕΊΔΑΜΕ ΠΟΙΌΣ ΕΊΝΑΙ ΠΟΙΌΣ.
ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΥΣ ΑΠΌ ΕΜΆΣ, ΕΝΔΥΝΑΜΏΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΊΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΙΌ ΈΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ..... ΕΠΌΜΕΝΑ!!!

ΑΛΛΆ, ΚΡΙΜΑ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΔΊΔΕΤΑΙ ΠΆΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΊΟ. 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΆ!

ELIZA PURMANN είπε...

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΕΛΙΚΆ, ΒΆΛΛΕΤΑΙ ΚΥΡΊΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΈΝΔΟΝ. ΟΜΊΛΗΣΑΝ ΠΟΛΛΟΊ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ, ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΎ ΓΙ ΑΥΤΑ ΌΛΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΌΣΑ ΘΑ ΠΡΈΣΒΕΥΑΝ ΟΙ ΤΑΓΟΊ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΑ ΧΡΌΝΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΉΓΓΙΚΕΝ Η ΏΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΎΟΝΤΑΙ: Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ, ΠΑΤΗΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ,Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΊ ΆΛΛΟΙ.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΚΎΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΌ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΤΟΥ. ΌΧΙ ΤΟ ΑΝΤΊΘΕΤΟ. ΑΛΛΑ ΕΔΩ, ΚΑΘΟΜΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΊΘΕΤΟ, ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ, ΑΠΌ ΣΤΌΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΌΠΟΥ.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΩΤΊΣΕΙ, ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΈΣΧΑΤΗ ΏΡΑ. ΑΛΛΑ, ΜΉΠΩΣ ΦΩΤΊΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΙΖΌΜΕΝΟΙ ΑΠΟΔΙΏΧΝΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ, ΠΡΟΤΙΜΏΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΌΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΕΒΟΣ ΤΗΣ ΠΛΉΡΟΥΣ ΕΚΚΟΣΜΊΚΕΥΣΗΣ;;;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με το διάταγμα που λέει οτι χρειάζεται για τον αφορισμό, που το στηρίζει;;;

Αγγελής είπε...

Δυστυχώς προδόθηκε από τα λεγόμενά του για το τι συνέβη το βράδυ της 16ης Μαρτίου.
Τότε που σε ένα τέταρτο με τιτίβισμα του Κυριάκου Μ. καταργήθηκε η απόφαση της ΔΙΣ για λειτουργίες μονόωρες. Πως τό πε; " Εμείς δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τις Εκκλησίες (γι αυτό η προσχηματική και δειλή απόφαση 7-8 λειτουργία), αλλά η Πολιτεία μπορούσε (γι αυτό δεν αντιδράσαμε στην ακύρωσή μας δια tweet).
Κατάντια.

Unknown είπε...

Το πάτε από δω το πάτε από κει, μέχρι να βγάλετε τους Ορθόδοξους πιστούς"καβγατζήδες"!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com