16 Νοε 2019

Ιερά Μονή – ΗΟΤ SPOT

μετανάστες λιμάνι
Σοκάρει η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας να διαθέσει δύο μονές της για τη φιλοξενία λαθρομεταναστών, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι μουσουλμάνοι.
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Η μία μονή μάλιστα, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πορετσού, είναι ιστορικής σημασίας, καθώς η ίδρυσή της χρονολογείται από τον 10ο-11ο αιώνα, ενώ το μοναστήρι με τη σημερινή του μορφή χτίστηκε γύρω στο 1600. Η άλλη μονή είναι η Ιερά Μονή Δίβρης, στην ορεινή Ηλεία. Πέραν της ιστορικής αξίας της Μονής Πορετσού το πρωτοφανές είναι ότι ουσιαστικά η ίδια η Εκκλησία καταργεί την ιερότητα των ορθόδοξων μοναστηριών και τον συμβολισμό τους και παραχωρεί στο κράτος τα ιερά αυτά μέρη, ώστε να μετατραπούν σε χοτ σποτ λαθρομεταναστών, λες και είναι καμιά κατασκήνωση.
Η κυβέρνηση και οι κομμουνισμένοι της, ως άλλοι Στάλιν, πρέπει να καταχάρηκαν με την παραχώρηση αυτή. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης, έχει βαλθεί να πατάξει οτιδήποτε συμβολίζει για τον Έλληνα τις ρίζες του, την πατρίδα του, την πίστη του. Αφού παρέδωσε στρατόπεδα, που οι Έλληνες πλήρωσαν για να εκπαιδεύεται ο Ελληνικός Στρατός, σε στρατιές λαθρομεταναστών χωρίς ίχνος ντροπής, τώρα παραδίδει τις ορθόδοξες ιερές μονές σε μουσουλμάνους, λες και οι μονές είναι ξενοδοχεία.
Και ενώ στα ρεπορτάζ φαινόταν η Εκκλησία να λέει ότι οι «πρόσφυγες» που θα στεγαστούν είναι ελάχιστοι, συριακής καταγωγής και μονογονεϊκές οικογένειες, τελικά εμφανίστηκαν σε κάθε μονή περίπου 100 άτομα. Στη μεν Μονή Πορετσού πήγαν κυρίως Αφρικανοί από το Σουδάν, το Κονγκό, τη Σομαλία, αλλά και άτομα από το Ιράκ, που δυσαρεστήθηκαν με το «κατάλυμα», θα περίμεναν κι αυτοί πεντάστερο, και ξαναμπήκαν μέσα στα πούλμαν ζητώντας να φύγουν. Μιλάμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η μονή τελικά σώθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των ίδιων των λαθρομεταναστών.
Στη δε Ιερά Μονή Δίβρης πήγαν περίπου 100 Αφγανοί κυρίως και κάποιοι Ιρακινοί, πολλοί άντρες, αντί για τους «Σύριους» που είχαν πει. Το χωριό Δίβρη με ελάχιστους κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους έχει ξεσηκωθεί. Κι εκεί οι «πρόσφυγες» είναι δυσαρεστημένοι και λένε ότι στη Μόρια ήταν καλύτερα. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ξεφτίλας πια, που οι λαθρομετανάστες έχουν και ιδιαίτερες προτιμήσεις πλέον για το πού θα μείνουν κι όταν δεν τους αρέσει απαιτούν να τους πάνε αλλού.
Στο δε μυαλό των κυβερνώντων γίνεται μια απλή αλλαγή χρήσης χώρων, περιοχών και, ως φαίνεται, και χώρας. Σήμερα είναι μονή, αύριο χοτ σποτ, σήμερα είναι στρατόπεδο, αύριο χοτ σποτ, σήμερα είναι αστική γειτονιά, αύριο φαβέλα-χοτ σποτ, σήμερα είναι εκκλησία, αύριο τζαμί, σήμερα είναι Ελλάδα, αύριο είναι Ελλαδιστάν και στο χοτ σποτ θα είμαστε οι Έλληνες.
Αυτό είναι το μέλλον μας, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση!
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

4 σχόλια:

Διονύσιος είπε...

Ντροπή από αυτόν τον ιεράρχη τής ιεράς Μητρόπολης Ηλίας. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι οπού λειτουργεί ο Μητροπολίτης ,να φωνάζουν ανάξιος, ανάξιος,αναξιος.

Ανώνυμος είπε...

Οι δεσποταδες θεωρουν τα μοναστήρια ιδιοκτησία τους

manowar είπε...

Αντί να μένουν μοναχοί, θα τα κάνουν τζαμια. Τι ντροπή. Αφού είχαν χώρους να δώσουν για φιλοξενία γιατί δεν τα δώσανε σε άστεγους ορθόδοξους; ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ως γνωστόν οι λαοι αυτοι ζουν πολυ ανηθικα,...τετοια βεβήλωση με εγκριση ιεράρχη;
τοση ασέβεια για ιερους και καθηγιασμένους τόπους.πολυ καλο το αρθρο
οι σημερινοί ιεράρχες επιβεβαιώνουν τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού..
Αγιορείτης μοναχός

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com