16 Νοε 2019

Λεμεσού Αθανάσιος: «αναγνωρίζω ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριο και την περί αυτόν αγία και Ιερά Σύνοδο».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΩΣ ΚΙΕΒΟΥ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος διαχωρίζει τη θέση του, από τη μνημόνευση του ονόματος του Επιφανίου ως Μητροπολίτου Κιέβου, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρο Β΄ κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Λεμεσό.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος στη ζωντανή εβδομαδιαία εκπομπή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, σε ερώτηση ακροάτριας για το θέμα της μνημόνευσης από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β’ του Επιφανίου ως Μητροπολίτου Κιέβου, μεταξύ άλλων ανέφερε τα πιο κάτω:
Από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε επικοινωνία που είχε μαζί του, τον διαβεβαίωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, έλαβε την υπόσχεση και την διαβεβαίωση ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν θα μνημονεύσει τον Επιφάνιο στη Θεία Λειτουργία αλλά πάρα μόνο θα μνημόνευε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον οικείο Μητροπολίτη, για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα λόγω του ότι η εκκλησία της Κύπρου δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα αυτό.
Το ίδιο διαβεβαίωσαν τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και  εκ της συνοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι δεν θα μνημονευόταν ο Επιφάνιος.
Παρά ταύτα χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων ο ίδιος και χωρίς να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση περί αλλαγής της θέσης αυτής, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος έκρινε εκείνη την ώρα της Θείας Λειτουργίας ότι έπρεπε να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως Μητροπολίτη Κιέβου.
Καταλήγοντας ο Πανιερώτατος ανέφερε ότι η μνημόνευση του Επιφανίου ως Μητροπολίτη Κιέβου, έστω και εάν έγινε στην εκκλησία της Κύπρου και ειδικότερα στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, αυτό δεν εκφράζει ούτε την Μητρόπολη Λεμεσού, ούτε τον ίδιο ως Μητροπολίτη Λεμεσού, ούτε την Εκκλησία της Κύπρου.
Ο ίδιος εμμένει σε αυτά που δήλωσε γραπτώς και δημοσιεύτηκαν ότι: «αποδέχεται και αναγνωρίζει ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριο και την περί αυτόν αγία και Ιερά Σύνοδο».

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΟΤΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ Κ.ΟΝΟΥΦΡΙΟ;ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΟΧΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ.

Τσακιρίδης Μιχάλης είπε...

Πήρε θέση Ορθόδοξη υπέρ του Ονούφριου, έδωσε καθαρή απάντηση, άδειασε τον Αλεξανδρείας,τι άλλο να κάνει; Θα έπρεπε να χαιρόμαστε με τις ορθόδοξες τοποθετησεις και να τις επαινουμε ιδίως σήμερα που είναι ελάχιστες.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρευτείτε που κρίνετε και τον Μητροπολίτη Λεμεσού.. Όλα τα ξέρετε και όλους τους κρίνετε μάλλον είστε αγιοι

Ανώνυμος είπε...

Ο Λεμεσού Αθανάσιος ήταν υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο την τελευταία φορά και δεν τα κατάφερε. Ερωτώ όσους ίσως ξέρουν "μήπως τελικά δεν εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες του;" Διότι, πως αλλιώς, άραγε, μπορούν να ερμηνευτούν οι επαμφοτερίζουσες και θολές τοποθετήσεις του τόσο για τη ψευτοΣύνοδο της Κρήτης όσο και για τη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας; αφού αναγνωρίζει τον Ονούφριο πως δέχτηκε στην ιερότατη ώρα της ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ να διακηρυχθεί το ψέμα ότι ο Επιφάνιος είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ της Εκκλησίας του Χριστού ; Επιτρέπεται να εκφωνούνται ψέματα στη Θεία Λειτoυργία, Πανιερώτατατε ; πως μπορεί κι εσείς και ο Αλεξανδρείας να ανήκετε στην ίδια Εκκλησία, αφού δεν αναγνωρίζετε τα ίδια μέλη της ; καταδικάστε, συνεπώς, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας δημοσίως για την πράξη του που έγινε σε χώρο άλλης τοπικής εκκλησίας για να μπορέσουμε κι εμείς οι απλοί και μωροί να καταλάβουμε.

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Φιλοδοξίες δεν έχει, ούτε επίσκοπος δεν ήθελε να γίνει,υπακοή έκανε.
Θολός ποτέ δεν είναι ο λόγος του.
Ξεκάθαρος είναι.
Καταδίκασε αυτό που έκανε ο Αλεξάνδρείας, δημόσια, τώρα μόλις, τι τον άκουσες να κάνει;
Σε ενοχλεί που είναι πράος; κακός σε ενοχλεί, πάρε μαθήματα, γιατί κάπως έτσι κερδίζεται η Βασιλεία των Ουρανών.

Γιωργος Παπαδοπουλος είπε...

Συγχαρητηρια στο σχολιαστη 11.40. Ο Λεμεσου υπηρετει ετερο Χριστό, ξενο σταυρού [χξς] Ειθε να ελθει εις εαυτον και να μη συνεχισει να ποιει υιους της γεενης διπλοτερον αυτου. Οσο για τους σχολιαστες-υμνητες του, ας γνωριζουν οτι ο Θεος ου μυκτηριζεται [αν ενδιαφερονται]

Ανώνυμος είπε...

Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Λεμεσού είναι ορθοδοξότατη και ξεκάθαρη. Δηλαδή τί, έπρεπε να αρχίσουν να φωνασκούν και να συζητούν μέσα στη Θεία Λειτουργία; Ας τα κάνουν αυτά σε άλλες εκκλησίες. Όχι στις ορθόδοξες. Τα περί 666 που αναφέρει προηγούμενος σχολιαστής, άς το κρατήσει για να ελέγχει τον εαυτό του και να κοιτάξει να μην παρασύρεται από την υπερηφάνειά του. Αφού όμως ανήκει σε άλλη εκκλησία από αυτή που ανήκει ο π. Αθανασίος Λεμεσού, δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση.

Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

«ἐκ γὰρ τῶν λόγων σου δικαιωθήσῃ καὶ ἐκ τῶν λόγων σου καταδικασθήσῃ» (Ματθ. ιστ΄37)
Τό ἀκανθῶδες καί δυσεπίλυτον Οὐκρανικόν πρόβλημα, πού ἀνέκυψε μέ τήν Ἀπόφασιν χορηγήσεως Τόμου Αὐτοκεφαλίας εἰς τούς ἐν Οὐκρανία σχισματικούς ἀπό τό Σεπτόν Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον μας, τείνει νά ἐπιφέρει διαπληκτισμούς σχίσματα καί διαιρέσεις στούς κόλπους τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας.
Γιά τό λόγο αὐτό ἡ ψυχραιμία (γιά τήν ἀντιμετώπισή του ἄνευ ἀκροτήτων) καί ἡ φρόνηση ὡς «αἰτία τοῦ πράττειν ὀρθῶς τὰ πράγματα» κατά τόν φιλόσοφον Ἀριστοτέλη, πρέπει νά διακρίνουν κάθε ἐμπλεκόμενο.
Γιά τόν λόγο αὐτό, μέσα ἀπό αὐτή τή στήλη θέλω νά ἐκφράσω τά θερμά μου συγχαρητήρια στόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεμεσοῦ κ.κ. Ἀθανάσιο, ἀφενός γιά τήν δημόσια γραπτή δήλωσή του μέ τήν ὁποία «ἀποδέχεται καί ἀναγνωρίζει ὡς κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας τόν κ. Ὀνούφριο καί τήν περί αὐτόν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο» καί ἀφετέρου γιά τόν ὅλο χειρισμό ἐκ μέρους του (ἐν σιωπῆ καί προσευχῆ) κατά τήν διάρκειαν τοῦ ἀνακύψαντος θέματος, τουτέστιν τῆς μνημονεύσεως τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Μητροπολίτη Κιέβου, τήν ὥρα τῆς Θείας Λειτουργίας (Μεγάλη Εἴσοδο) ἀπό τόν Μακαριώτατο Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στήν Πατριαρχική Θεία Λειτουργία πού τελέσθηκε στή Λεμεσό γιά τόν ἑορτασμό τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Ἐλεήμονος (1400 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του), παρά τίς διαβεβαιώσεις καί ὑποσχέσεις πού εἴχε λάβει ἐκ τῶν προτέρων περί μνημονεύσεως ἀπό τόν Μακαριώτατο τοῦ κανονικοῦ Μητροπολίτη Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κ. Ὀνουφρίου.
Ἐπίσης, θέλω νά ἐκφράσω τίς εὐχαριστίες μου, γιά τήν εἰσέτι ἐμμονή στίς δημόσιες δηλώσεις καί τοποθετήσεις του γιά τό ἐν λόγω Οὐκρανικό πρόβλημα καθώς καί γιά τίς ἀνησυχίες του γιά αὐτήν τήν θλιβερή κατάσταση, ὡς ἐκφράζοντα τίς θέσεις τῆς πλειονότητας τῶν πιστῶν.
Υἱϊκῶς ἀσπαζόμενος τήν δεξιάν του καί ἐξαιτούμενος τάς θεοπειθεῖς πατρικάς εὐχάς καί εὐλογίας του, εὔχομαι, ὅπως ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, τόν τηρεῖ σῷον, ἔντιμον, ὑγιᾶ, μακροημερεύοντα καί ὀρθοτομοῦντα τὸν λόγον τῆς Αὐτοῦ ἀληθείας.
Θεόδωρος Σ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Λεμεσού, που αποκάλυψε την υποκρισία του Θεοδώρου Β'. Πως δεν ντρέπεται Πατριάρχης και να κάνει τέτοια κόλπα!!!!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Τα σέβη μου, άγιε Λεμεσού!

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Είσαι για κλάματα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΙΝΌΤΣΗ είπε...

Ο χρόνος θα δείξει σε όλους μας, εάν ο λόγος του είναι αληθής ή ...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com