31 Οκτ 2019

Η Ορθοδοξία στο Στόχαστρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για τα θρησκευτικά

Η  Ορθοδοξία στο Στόχαστρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για τα θρησκευτικά 
Νέες βολές κατά της Ορθοδοξίας, αυτή τη φορά με Ευρωπαϊκή σφραγίδα. Με σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές δύο οικογενειών από τη Μήλο και τη Σίφνο οι οποίες επιθυμούσαν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλει στους γονείς να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτή η προϋπόθεση επιβάλλει ένα απαράδεκτο βάρος στους γονείς, να αποκαλύψουν πληροφορίες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύπτει ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση.
Επιπλέον αυτό το σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους γονείς να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης, ιδίως σε μια περίπτωση όπως των προσφευγόντων που ζουν σε μικρά νησιά όπου η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα και ο κίνδυνος του στιγματισμού είναι πολύ σοβαρότερος.
Όπως αναφέρει στην απόφαση του το ΕΔΑΔ, η απαίτηση αυτή επιβάρυνε αδικαιολόγητα τους γονείς να αποκαλύψουν πληροφορίες, με τις οποίες θα μπορούσε να συναχθεί ότι αυτοί και τα παιδιά τους κράτησαν, ή δεν είχαν, μία συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 8.000 ευρώ (EUR) για μη χρηματική ζημία, από κοινού, στους τρεις πρώτους υποψηφίους και το ίδιο ποσό, από κοινού, στον τέταρτο και στον πέμπτο αιτούντα.
*Σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 44 της Σύμβασης, αυτή η απόφαση Τμήματος δεν είναι τελική. Εντός διαστήματος τριών μηνών από την έκδοσή της, κάθε ενδιαφερόμενος διάδικος σε αυτή την υπόθεση μπορεί να ζητήσει την παραπομπή της στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως. Εάν υποβληθεί τέτοια αίτηση, μια σύνθεση από πέντε δικαστές θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα δικαστεί με ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως και θα εκδοθεί τελική απόφαση. Εάν απορριφθεί το αίτημα, η απόφαση του Τμήματος θα κηρυχθεί τελική την ίδια ημέρα. Όταν μια απόφαση καθίσταται τελική, διαβιβάζεται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της εκτέλεσής της.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεση της απόφασης: www.coe.int/t/dghl/monitoring/execution

3 σχόλια:

  1. Μην γράφετε ανακρίβειες...
    Η απόφαση του εδδα λέει ο,τι και αυτή του ΣτΕ τόσο για τον χαρακτήρα του μαθήματος όσο και για τις απαλλαγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως και το ΣτΕ, το ΕΔΑΔ καθιστά την απαλλαγή ζήτημα απλής αίτησης. Επιστροφή στο καθεστώς Στυλιανίδη. Όποιος θέλει, απαλλάσσεται -αλλά μάλλον θα χρειαστεί εναλλακτικό μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή