10 Ιουλ 2019

Δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των επισκοπών του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, όπου εδώ και αρκετά χρόνια η ενότητα της Ορθοδοξίας έχει υποφέρει από τη διαιρετική δραστηριότητα της αποκαλούμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.

Στο Μαυροβούνιο, υπήρξε μια ανησυχητική τάση αυξανόμενης πίεσης από τις αρχές στους κανονικούς κλήρους και πιστούς. Το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9-18 Μαΐου 2019, δήλωσε ότι στο σύγχρονο Μαυροβούνιο υπάρχουν «προσπάθειες να απομακρυνθούν βίαια χάρη στην κανονική και ανύπαρκτη« Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου », καθώς και απειλές καταστροφής ορισμένων θέσεων λατρείας προσευχής». Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μ. Ντζουκάνοβιτς σε ένα συμβαλλόμενο μέρος στο Νίκσιτς στις 8 Ιουνίου 2019 εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει την «αποκατάσταση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου».
Ιδιαίτερη ανησυχία αποτελεί το σχέδιο νόμου για την ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών οργανώσεων, το οποίο δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου τον Μάιο του 2019 και περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα διάκρισης, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Σερβικού Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένων ναών και μοναστηριών. Το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας περιγράφει το νομοσχέδιο ως «αντιευρωπαϊκό και αντι-πολιτισμικό», με στόχο τη διάκριση κατά των επισκοπών του Σερβικού Πατριαρχείου στο Μαυροβούνιο και την «άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας) εξέφρασε σοβαρές παρατηρήσεις σχετικά με ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου.
Με ανησυχία αντιλαμβάνεται τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των αρχών του Μαυροβουνίου, μπορούμε να τους παροτρύνουμε να σταματήσει τις διακρίσεις και υπονομεύει την ενότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να υψώσουμε τη φωνή μας για την υπεράσπιση του, βλέποντας στην πνευματική παράδοση που χρονολογείται από τον Αγίου Σάββα, η μακραίωνη ιστορική θεμελίωση, η οποία κατασκευάζει το Μαυροβούνιο Ορθόδοξη πολιτισμό και την κρατική υπόσταση.
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει την αδελφική στήριξη των επισκόπων, οι κληρικοί και όλοι οι πιστοί του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, το οποίο, ακολουθώντας τις επιταγές της Περίλαμπρος σε αυτή τη γη των μεγάλων αγίων Σάββα, Βασίλειος του Ostrog, Πέτρου του Cetinje και του Αγίου Μάρτυρος Ioannicius Μαυροβουνίου και των Coastlands, παρά τις δύσκολες συνθήκες της καταπίεσης, παραμένουν πιστοί στην αλήθεια της Αγίας Ορθοδοξίας.
patriarchia.ru- orthodoxostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com