17 Ιουν 2019

Ιωάννης Τάτσης, Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα για πρώτη φορά

Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα για πρώτη φορά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
  Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά με μία απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου (*), κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, δίνονται φέτος στους απόφοιτους μαθητές των ελληνικών σχολείων Απολυτήριοι τίτλοι χωρίς θρήσκευμα.

Η απόφαση εκδόθηκε και εστάλη ως οδηγία προς τους Διευθυντές των σχολείων λίγες μόνο μέρες πριν την τελική εκτύπωση των τίτλων και όταν οι μαθητές είχαν φύγει από τα σχολεία αφού ολοκλήρωσαν τις απολυτήριες εξετάσεις τους. Σύμφωνα με την απόφαση "Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα  πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι γονείς δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο ζητώντας την αναγραφή του θρησκεύματος στο Απολυτήριο του παιδιού τους, θα λάβουν τον τίτλο χωρίς θρήσκευμα.
Η απόφαση γεννά πολλά ερωτήματα τόσο για τον χρόνο που εκδόθηκε όσο και για τη στόχευσή της που είναι ξεκάθαρη και σαφής.
Πρώτον, ως γνωστόν διανύουμε ήδη επισήμως προεκλογική περίοδο. Η Βουλή έκλεισε και οι αποφάσεις των Υπουργών που λαμβάνονται δεν είναι δυνατόν πλέον να ελεγχθούν μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού ακόμη κι αν κατατεθούν επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αυτές κατά πάσα βεβαιότητα θα παραμείνουν αναπάντητες.
Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο ενημέρωσης των γονέων για τη νέα ρύθμιση καθώς οι μαθητές έχουν φύγει από τα σχολεία και οι Διευθυντές πρέπει άμεσα, σύμφωνα και με τις ληφθείσες οδηγίες, να προχωρήσουν σε έκδοση των Απολυτηρίων. Είναι βέβαιο ότι πρακτικά εφαρμοζόμενη η εντολή του Υπουργού θα οδηγήσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης στην έκδοση Απολυτηρίων χωρίς θρήσκευμα για τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των σχολείων. Σημειωτέον ότι το Απολυτήριο είναι τίτλος που εκδίδεται άπαξ και επομένως κάθε αίτημα εκ μέρους των γονέων για επανέκδοση του τίτλου με την προσθήκη του θρησκεύματος θα πέσει στο κενό.
Τρίτον, λίγες μέρες πριν ο Υπουργός Παιδείας έστειλε στο ΦΕΚ και δημοσιεύτηκαν υπουργικές αποφάσεις που καθόριζαν τον τύπο των τίτλων Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Στις αποφάσεις αυτές το θρήσκευμα περιέχεται μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονται στους τίτλους και ουδεμία αναφορά υπάρχει στην υποχρέωση των γονέων να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση εάν επιθυμούν την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους.
Τέταρτον, στις 10 Μαΐου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Ένωση Αθέων και γονείς μαθητών με την οποία ζητούν την μη αναγραφή του θρησκεύματος στα Απολυτήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Όμως ο Υπουργός προτρέχει και αποφασίζει πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Πέμπτον, ο Υπουργός Παιδείας κατά δήλωσή του δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Προφανώς με την απόφασή του για τα Απολυτήρια, παραμονές της αποχώρησής του, επιδιώκει να συμβάλλει με μία ακόμη απόφαση στην προσπάθεια αποχριστιανισμού της παιδείας και της εν γένει ζωής στην πατρίδα μας.
Έκτον, λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι επιτακτικό όλα τα πολιτικά κόμματα, μάλιστα δεν όσα επιδιώκουν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να λάβουν θέση τόσο για την τελευταία αυτή απόφαση του Υπουργού Παιδείας όσο και για το μείζον θέμα του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών με δεδομένη την άρνηση της απερχόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για το μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com