18 Ιουν 2019

Λειτουργία στο Μαυροβούνιο για την υπεράσπιση της Εκκλησίας της Σερβίας. (βίντεο)

Χιλιάδες Ορθόδοξοι συναθροίστηκαν το Σάββατο στον Σερβικό Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα δικαιώματα της κανονικής Εκκλησίας της Σερβίας και να προσευχηθούν στον Θεό να Την προστατεύσει.  

Οι ενορίτες συγκεντρώθηκαν μετά από αίτημα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, επικεφαλής της μεγαλύτερης Σερβικής Μητροπόλεως στο Μαυροβούνιο, αναφέρει το Sputnik- Serbia.
Σύμφωνα με την Μητρόπολη Μαυροβουνίου-Παραθαλασσίας, η Λειτουργία ήταν μέρος μιας εθνικής συγκέντρωσης που κάλεσε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, με την συμμετοχή πολλών ιεραρχών και κληρικών. Το Balkan Insight αναφέρει ότι η Εκκλησία κάλεσε τους ανθρώπους σε τριήμερη νηστεία πριν την διεξαγωγή της συγκέντρωσης «για την επούλωση του μίσους μεταξύ των αδελφών». 
Οι Ορθόδοξοι πιστοί συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη δίωξη που αντιμετωπίζει η κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, ιδίως για το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα μπορεί να κατασχέσει ιδιοκτησίες της Σερβικής Εκκλησίας και να τις μεταβιβάσει στην σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» υπό τον «Μητροπολίτη» Μιχαήλ Ντεντέιτς [Mihailo Dedeić], ο οποίος καθαιρέθηκε, αφορίστηκε και αναθεματίστηκε ενώ υπηρετούσε ως ιερέας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ιταλία.
  
Το κράτος έχει επίσης αρνηθεί να παρατείνει ή να χορηγήσει βίζες σε έναν αριθμό κληρικών και μοναζόντων της Εκκλησίας της Σερβίας, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο. Σκοπεύει επίσης να καταστρέψει ορισμένες Σερβικές Ορθόδοξες εγκαταστάσεις. Τα πρόσφατα μέτρα εκφράζουν τις φιλοδοξίες του Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς να αποκτήσει αναγνωρισμένο καθεστώς αυτοκεφαλίας για την μικροσκοπική «Εκκλησία του Μαυροβουνίου», με τον ίδιο τρόπο που έκανε και ο Πρόεδρος Ποροσένκο για τους Ουκρανούς σχισματικούς.  
Στο τέλος της Λειτουργίας ο Επίσκοπος της επαρχίας Budimlja-Niksic Ιωαννίκιος ανέγνωσε την έκκληση της Σερβικής Εκκλησίας προς τις αρχές του Μαυροβουνίου, όπου σημείωσε ότι οι αρχές ούτε καν κρύβουν το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει να χτυπήσει την Σερβική Εκκλησία, της οποίας οι ενορίτες αποτελούν το 95% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου.  
Επίσκοπος Ιωαννίκιος
Το νομοσχέδιο κινείται αποκλειστικά «εναντίον της Εκκλησίας» και «των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ορθόδοξων ιερέων και πιστών», δήλωσε ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος, ζητώντας από τις αρχές να αποσύρουν το σχέδιο νόμου και να φτιάξουν ένα νέο που θα συμφωνεί τόσο με τη νομοθεσία του Μαυροβουνίου, όσο και με τα διεθνή πρότυπα της θρησκευτικής ελευθερίας.  
«Εάν η κυβέρνηση δεν το πράξει το συντομότερο δυνατό, θα εκφραστούμε αποφασιστικά για την υπεράσπιση των ιερών μας τόπων και των νομίμων δικαιωμάτων μας», τόνισε ο επίσκοπος.  
«Σήμερα, μπροστά στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, υποσχόμαστε και ορκιζόμαστε ότι θα κρατήσουμε, θα αποκαταστήσουμε και θα υπερασπιστούμε τους ιερούς μας τόπους, τις ζωές των αγίων μας, τις εκκλησιές μας, τα μοναστήρια, τα νεκροταφεία και τους τάφους των προγόνων μας! Είθε να μας βοηθήσει ο Θεός της αγάπης, ο Άγιος Πέτρος του Τσέτινγιε και ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ!», ανακήρυξε ο Σέρβος ιεράρχης.  
Και μιλώντας σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο Επίσκοπος δήλωσε: «Μην περιμένετε να πάμε ειρηνικά. Δεν θα οπλίσουμε τους εαυτούς μας, αλλά θα υπερασπιστούμε την ιδιοκτησία μας με την ίδια μας τη ζωή. Όταν πρόκειται για αυτό δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν φοβίζω κανέναν, έτσι είναι απλά.»  
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε επίσης τις αρχές του Μαυροβουνίου να εγκαταλείψουν το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία για τον Σερβικό πληθυσμό στο Μαυροβούνιο και την επιθυμία διατήρησης καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών.
Μετάφραση Φαίη-Τας Θύρας Τας Θύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com