23 Οκτ 2018

Βαρθολομαίος: Οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία


Σε πρόσφατη συνεστίαση στην Κωνσταντινούπολη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την συμπλήρωση 27 ετών από την άνοδο του στον Οικουμενικό θρόνο είπε μεταξύ άλλων: «Το οικουμενικό Πατριαρχείο για να επιλύσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα, προβάλλει τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και μάλιστα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία.»

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε μόνο για τους Ορθοδόξους αδελφούς είναι δεσμευτικοί οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων; Για τον Πατριάρχη δεν είναι; Γιατί με την απόφαση του ο Πατριάρχης σχετικά με το θέμα του β΄γάμου των κληρικών απέδειξε ότι δεν δεσμεύεται  από τον Γ΄ κανόνα της ΣΤ΄Οικουμενικής Συνόδου.

6 σχόλια:

Γιάννης Νεστορίδης είπε...

Αληθινά πιστεύει ο πατριάρχης ότι του έχει δοθεί δικαίωμα να αναγνωρίζει αυτοκεφαλία σε σχισματικές ψευδο-εκκλησίες, που πριν λίγο καιρό καταδίκαζε, ακόμα και σε ουνίτες, που μνημονεύουν τον Πάπα. Κάτι πολύ σάπιο και χαλασμένο υπάρχει μέσα στο Πατριαρχείο.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Ιεροί Κανόνες - μια σχέση συνεχής μεταλλαγής: να ογκώδη θέμα για μελλοντικές διδακτορικές....

Αντιοικουμενιστής είπε...

Μάλλον ο φίλος ημών πατριάρχης Αρχοντώνης ποιεί ότι ου κατανοεί. Το να παραχωρήση τις τα ιερά προσκυνήματα του Κιέβου εις τους ουνίτας γερμανοτσολιάδας, οίοι παριστάνουν τους δήθεν "ευρωπαίους", αποτελεί παρόμοιαν προσβολήν με το να παραχωρήση τις την Ακρόπολην εις τους λαθροτυχόντας κατσαπλιάδας. Κύριε, άπαγε τοιαύτης βλασφημίας! Να γράψω όμως και ολίγα δια τους Ρώσους φίλους ημών οίους τόσο αγαπάμε ημείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες και τόσο μας φθονούν εκείνοι: λυπούμαι δια τούτο, αλλά σεις οι Ρώσοι είστε οι εμπνευσταί του οικουμενισμού. Σεις τον κατασκευάσατε. Και ο κουμμουνισμός και ο διεθνισμός αποτελούν ετέρας μορφάς του οικουμενισμού. Το πατριαρχείον ημών νόσησε εκ του οικουμενισμού όταν τα ψυχρά ρεύματα αέρος της φοβεράς αυτής πανώλης προσέπιπταν εις την αυλήν του Φαναρίου και έσβενον αυτό! Εάν οι Ρώσοι Ορθόδοξοι παρέμεναν πιστοί εις τους Αγίους και Ιερούς Κανόνας, άπαντες οι Ορθόδοξοι θα είχαμε ταχθεί αναφανδόν εναντίων της Αρχοντωνικής προπαιτείας. Τώρα όμως ποίαν πλευράν να υποστηρίξωμεν; Την "ερυθράν" ή την "αστερόεσσαν" οικουμενικήν κίνησιν; Αδελφοί φεύγετε των οικουμενιστών, των φιλοοικουμενιστών, των κρυφοοικουμενιστών και των κολυμπαριστών ως τις φεύγη εκ του όφεως, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι να είναι κανείς αντιοικουμενιστής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Οι κομμουνιστές είναι βέβαια διεθνιστές. Και μεταξύ των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ρωσίας στην εποχή του κομμουνιστικού καθεστώς υπήρχαν προδότες. Άλλο όμως είναι αυτά και άλλο ο ισχυρισμός ότι "οι Ρώσοι" κατασκεύασαν τον οικουμενισμό. Πρώτα γιατί η παναίρεση του οικουμενισμού είναι φαινόμενο όχι πολιτικό, αλλά εκκλησιαστικό και θεολογικό, και δεύτερον γιατί οι μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων ιεραρχών δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την παναίρεση, αλλά την απορρίπτουν χωρίς δισταγμό.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Αγαπητέ, 26 Οκτωβρίου 20:50, ανέγνωσε ολίγη ιστορία: εκτός, οι υπερόριοι Ρώσοι ήταν οπαδοί του σημερινού οικουμενισμού. Στεγάστηκαν εις την Δύσιν και πολεμώντας τον κομμουνισμό ασπάστηκαν τον δυτικόν τρόπον ζωής, ένα τμήμα της οποίας αποτελεί και η θρησκευτική έκφρασις αυτού, δηλαδή ο παπισμός και ο προτεσταντισμός. Εντός, ο πατριάρχης Σέργιος έθετε την Ρωσικήν Ορθοδοξίαν κάτωθεν του σοβιέτ. Παρατηρώντας την παγκόσμιον διείσδησιν των Ρώσων τόσο εκ των υπερορίων όσο και εκ των κομμουνιστών "ορθοδόξων", οι ΗΠΑ αντιδρώντας, εν μέσω συμμοριτοπολέμου, κουβαλούν άπό τις ΗΠΑ στην Πόλη το νέο οικουμενικό πατριάρχη Αθ. Σπύρου με το αεροπλάνο του τότε αμερικανού προέδρου, αφού εξανάγκασαν εις παραίτησιν τον, έως τότε, οικουμενικόν πατριάρχην κυρό Μάξιμο. Έκτοτε, το Φανάριον θα ανταγωνιστεί το Ρωσικόν Πατριρχείον εις τον οικουμενισμόν και σήμερα θα καταφέρει να το υποσκελίσει. Αδελφοί φεύγετε των οικουμενιστών, των φιλοοικουμενιστών, των κρυφοοικουμενιστών και των κολυμπαριστών ως τις φεύγη εκ του όφεως, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com