23 Μαρ 2018

Η Επανάσταση άρχισε στην Αγία Λαύρα.Οι «Times» και μια γαλλική εφημερίδα δημοσίευσαν στα 1821 τη Διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού


Οι «Times» και μια γαλλική εφημερίδα δημοσίευσαν στα 1821 τη Διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού
Ηχηρή απάντηση στις ανιστόρητες φωνές που αμφισβητούν τα γεγονότα στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στις 20 Μαρτίου του 1821 δίνει μια σημαντική ιστορική ανακάλυψη που έκανε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Ο επίσκοπος, μέσα από προσωπική έρευνα, έφερε στο φως ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. 

«Η Διακήρυξις αύτη, άγνωστος έως προ τινος, ανεκαλύφθη υπό της ημετέρας ελαχιστότητος ως δημοσίευμα της Γαλλικής Εφημερίδος “THE TIMES” του Λονδίνου της 11ης Ιουνίου 1821» αναφέρει ο κ. Αμβρόσιος σε επιστολή του προς την εφημερίδα «δημοκρατία»
Το ιστορικό ντοκουμέντο που, ως άλλος «σκαπανέας της Ιστορίας», εντόπισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αφορά τη Διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού, «Εξάρχου της πρώτης κατά την τάξιν Αχαΐας Αρχιεπισκόπου Πατρών, προς τον Κλήρον και τους πιστούς της Πελοποννήσου, η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελία την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821», σύμφωνα με την ελληνική μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου της εφημερίδας «The Times» του Λονδίνου.
Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να διαβάζει κανείς την ιστορία του έθνους του μέσα από δημοσιεύματα της εποχής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αδιάσειστα ιστορικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι στις 20 Μαρτίου 1821 (με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθούσε τότε η χώρα μας, στις 8 Μαρτίου) ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την έναρξη του Αγώνα στην Αγία Λαύρα, προσδιορίζοντας την επομένη ως ημέρα επίθεσης για την απελευθέρωση της Πάτρας. Η Διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού όμως εκτός από τους «Times» του Λονδίνου δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 1821 στη γαλλική εφημερίδα «Le Constituttonnel». Το σχετικό δημοσίευμα εντόπισε ο ίδιος ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στη βιβλιοθήκη του Παρισιού. 
Σήμερα η εφημερίδα «δημοκρατία» παρουσιάζει και τα δύο ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία επιβεβαιώνουν τόσο ιστορικά όσο και δημοσιογραφικά την ορθότητα της επίσημης Ιστορίας που έχει καταγράψει ως πρωταγωνιστικό γεγονός της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης του 1821 τη διακήρυξη στην Αγία Λαύρα και την επίθεση στην Πάτρα.
dimokratianews, 23.03.2018

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Καλαμβρυτων Αμβροσιος συνεχως στεφανωνεται για τον θεαρεστο αγωνα του υπερ πιστεως και πατριδος.
Να εχουμε την ευχη του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com