8 Αυγ 2017

«Πλιάτσικο» στο Γράμμο!

SYNORIAKOI
Αλβανοί αλωνίζουν ελληνικά εδάφη, λεηλατούν, αρπάζουν ζώα, διακινούν ναρκωτικά…
«ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ» ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ!
• «Τείχος αδιαφορίας» από τις Ελληνικές Αρχές, που αποδεικνύονται ανίκανες να προστατεύσουν τις ακριτικές περιοχές μας, αφού οι «κατσαπλιάδες» τον τελευταίο καιρό έκλεψαν πάνω από 250 ζώα και ξερίζωσαν δεκάδες χιλιάδες αρωματικά φυτά…

• Μπορεί να είναι πικρή η διαπίστωση, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή:  Ο Γράμμος και συγκεκριμένα στο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, με την αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας, έχει εκχωρηθεί στους Αλβανούς κακοποιούς, ζωοκλέφτες και λαθρέμπορους αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες – «σφυρίζει» αδιάφορα, η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται αδύναμη να παρέμβει,  οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, μόνοι και αβοήθητοι, απλά  κλαίνε τη μοίρα τους!
Οι Αλβανοί ενθαρρυμένοι από την «αποχώρηση»  του Ελληνικού κράτους από την παραμεθόρια περιοχή, έχουν αποθρασυνθεί πλήρως:  Μπαινοβγαίνουν στον Ελλαδικό χώρο, λεηλατούν, διακινούν ναρκωτικά, απειλούν και επιστρέφουν ανενόχλητοι στη χώρα τους. 
Το πρόβλημα, εδώ και χρόνια,  εντοπίζεται στους νομούς Καστοριάς και Ιωαννίνων. Με τη διαφορά ότι φέτος στην Καστοριά, φαίνεται να αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό,  καθώς το ΓΕΣ έστειλε μόνιμη στρατιωτική δύναμη που επιτηρεί τα ελληνικά κοπάδια και πλέον έχουν ελαχιστοποιηθεί τα κρούσματα κλοπών. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην περιοχή του Νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο τμήμα από Αμάραντο μέχρι Βούρμπιανη- Πυρσόγιανννη. Εκεί, όπως είπαν κτηνοτρόφοι στον «Π.Λ.», είναι η χαρά των Αλβανών επιδρομέων: Πριν λίγες ημέρες άρπαξαν επτά αγελάδες ελεύθερης βοσκής από το κοπάδι του κτηνοτρόφου Θ. Ντάκουλα, από τον οποίο  τον προηγούμενο χρόνο είχαν αρπάξει άλλα 22 μεγάλα ζώα! Όπως λέει ο ίδιος, τα τελευταία 15-20 χρόνια τα ζώα που οι Αλβανοί «κατσαπλιάδες» άρπαξαν  από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους από Γιάννενα και Θεσπρωτία κατά προσέγγιση ξεπερνούν τα 250!  Οι κτηνοτρόφοι, όπως είπε στον «Π.Λ.» ο κ. Θ. Ντάκουλας, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και αρκετοί είναι εκείνοι που σκέπτονται να πωλήσουν τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τη στροφή νέων στο επάγγελμα.
Με την απειλή καλάσνικοφ!
Η αντίδραση των κτηνοτρόφων είναι υποτονική, καθώς οι Αλβανοί συνήθως οπλοφορούν με καλάσνικοφ και μάλιστα πέρυσι πυροβόλησαν και σκότωσαν και τρία μοσχαράκια του κτηνοτρόφου Σπ. Ντίμη που δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν στην Αλβανία.  Οι Αλβανοί δεν αρκούνται μόνο στην κλοπή ζώων, αλλά εισάγουν τα κοπάδια τους και τα βόσκουν ανενόχλητοι εντός ελληνικών εδαφών, στην ίδια κορυφογραμμή. Αυτή είναι και μια αιτία μικροεντάσεων  μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, με τους τελευταίους όχι μόνο να μην αναγνωρίζουν ως σύνορα τις πυραμίδες, αλλά να διεκδικούν για λογαριασμό τους, όλο το Γράμμο!
Προκειμένου να μπει ένα τέλος στις επιδρομές, κτηνοτρόφοι επισκέφθηκαν κατ’ επανάληψη τις Αλβανικές αρχές, από τις οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνονται αντικείμενο χλευασμού. Αυτό βέβαια δεν συνιστά έκπληξη και λίγο - πολύ είναι αναμενόμενο, όσο δεν πιέζονται από το επίσημο Ελληνικό κράτος, που κατά τα άλλα, πρόθυμα συνάπτει συμφωνίες συνεργα­σίας και «καλής γειτονίας». 
Tείχος αδιαφορίας 
Έκπληξη προκαλεί το τείχος αδιαφορίας που συναντούν από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές. Οι εκκλήσεις και οι παραστάσεις προς τις τοπικές αρχές, μέχρι τώρα δεν έχουν βρει ανταπόκριση: Η τοπική Αστυνομία, δηλώνει μεν πρόθυμη να ενισχύσει τους ελέγχους, θέτει όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διάνοιξη ενός δρόμου 2 περίπου χιλιομέτρων, ώστε να την προσεγγίζουν τα αυτοκίνητά της. Ο Δήμος Κόνιτσας αδυνατεί να δώσει λύση, καθώς πρόκειται για επιμεθόρια περιοχή, ενώ πέραν των άλλων, πρέπει να βρεθεί λύση και με τις Δασικές Υπηρεσίες. Η 8η Μεραρχία, που τυπικά και ουσιαστικά έχει την απόλυτη ευθύνη φύλαξης των συνόρων, επίσης δεν έχει δώσει λύση, αν και θα έπρεπε να ισχύσει και στα όρια του Νομού Ιωαννίνων, τα όσα κατ’ αρχή εφαρμόζονται στην Καστοριά, με παράλληλη αποναρκοθέτηση. Η ενίσχυση των φυλακίων, όπως έγινε πρόσφατα με αυτό του Πληκατίου, θα βελτίωνε ουσιαστικά την κατάσταση, αρκεί βέβαια οι στρατιώτες να προχωρούν σε περιπολίες και όχι απλά να επανδρώνουν τα φυλάκια. Η τελική ευθύνη βέβαια ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε δεύτερο στάδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και λύσεις δεν μπορούν να δοθούν από τις… αέρος «επιθεωρήσεις» των υπουργών.
Ναρκωτικά και αρωματικά φυτά
«Το θέμα είναι εθνικό» και δεν αφορά μόνο τους λίγους κτηνοτρόφους. Υπάρχει  καταφανής παραβίαση των συνόρων και παράνομες πράξεις δεν περιορίζονται μόνο στην αρπαγή ζώων.  Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη περιοχή δεν φυλάσσεται (όπως φαίνεται άλλωστε και από τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αστυνομία),  χρησιμοποιείται ως δίοδος διακίνησης ναρκωτικών, τα οποία μεταφέρονται με άλογα και μουλάρια. 
Πραγματική λεηλασία γίνεται όμως κάθε χρόνο με τη συλλογή τσαγιού και άλλων σπάνιων αρωματικών φυτών του Γράμμου. Τις ημέρες αυτές σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχουν επιδρομές για τη συλλογή σαλεπιού, το οποίο χρυσοπωλείται από τους Αλβανούς «εξαγωγείς» στην τιμή των 75 ευρώ το κιλό!
Θέμα χρόνου είναι επίσης να επεκταθεί η παράνομη υλοτομία, καθώς η Αλβανική πλευρά του εντός Ελληνικού εδάφους Γράμμου έχει πλήρως αποψιλωθεί από τους ξυλέμπορους της γείτονος. 
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, έχει να κάνει με την αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας. Για την αδυναμία να προστατεύσει τους πολίτες, τα σύνορά της χώρας, αλλά και την προφανή ανεκτικότητα που επιδεικνύει κατά της Αλβανίας, την οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να την θέσει προ των ευθυνών της, αντί να περιορίζεται σε «ευχολόγια» και παρακλήσεις. Μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό; Αυτό μένει να απαντηθεί στην πράξη και φυσικά όχι κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή θα χαθεί το είδος των «μετακινούμενων κτηνοτρόφων» και ένας σημαντικός πυλώνας της αγροτικής παραγωγής και όταν ο Γράμμος θα μετατραπεί σε... Αλβανική Επικράτεια.
Από proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com