19 Απρ 2017

Το θαύμα του Αγίου Φωτός…

Σχετική εικόνα
Το θαύμα του Αγίου Φωτός…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ
Αφορμή θα πάρω σήμερα από τον ντόρο που δημιουργήθηκε σχετικά με τη μεταφορά, το κόστος κ.λπ. του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην πατρίδα μας. 

Εγώ δεν θα σχολιάσω τα περί πίστεως και αθεϊσμού. Όποιος πιστεύει και όποιος δεν πιστεύει δικαίωμά του. Εγώ θα αναφερθώ στο θαύμα του Αγίου Φωτός σύμφωνα με μαρτυρίες και ιερωμένων αλλά και απλών πιστών.
Το θαύμα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάφλεξη της κανδήλας. Το Άγιον Φως διαχέεται μέσα στο ναό υπό την μορφή γαλαζόλευκων εκλάμψεων. Φωτίζει τμήματα του ναού, περιλούζει πρόσωπα ανθρώπων και ανάβει κάποιες από τις κανδήλες και τις λαμπάδες των πιστών. Συχνά εμφανίζεται ο Τάφος να είναι τυλιγμένος στις φλόγες ή να εκπέμπει φως, ενώ άλλες φορές εμφανίζεται μία φωτεινή λευκή σφαίρα σαν ένας υπέρλαμπρος Ήλιος, ο οποίος αρχικά αιωρείται πάνω από το Κουβούκλιο του Τάφου και εν συνεχεία εισέρχεται στο εσωτερικό του. Το Άγιο Φως – ως Φως της Αναστάσεως του Χριστού – είναι Άκτιστο, απρόσιτο και ανερμήνευτο και η αληθινή του φύση δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τεχνητά μέσα. Οι γαλαζόλευκες ή μπλε εκλάμψεις που καταγράφονται στις βιντεοσκοπήσεις δεν απεικονίζουν το Άκτιστον Φως αλλά είναι απόρροια. Το φως δεν φωτίζει μόνο προς μία κατεύθυνση (όπως ένα φλας) αλλά φωτίζει σφαιρικά σαν ένας ήλιος ή σαν μία έκρηξη φωτός.
Το φως διαχέεται από κάτω προς τα πάνω, όμως, οι σκιές που παράγει είναι είτε αμυδρές είτε ανύπαρκτες – σε αντίθεση με ένα φλας που θα δημιουργούσε πολύ έντονες σκιές σε ένα τόσο σκοτεινό περιβάλλον. Το φως δεν πηγάζει από ένα μόνο σημείο, αλλά μοιάζει με ένα φωτεινό σύννεφο που καλύπτει όλο το κουβούκλιο κι όλο το ναό. Επιπλέον παρουσιάζει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν συναντώνται στο γνωστό μας φως (ηλιακό ή τεχνητό) ή σε φλας:
α) Το Φως δεν παράγει σκιές! Γεγονός που συνιστά ένα μοναδικό και άγνωστο φαινόμενο. Ένα συνηθισμένο φως με τόση μεγάλη ένταση θα έπρεπε να παράξει πολύ έντονες και μαύρες σκιές πάνω στο κουβούκλιο. Όμως το μπλε φως δεν παράγει ούτε το παραμικρό ίχνος σκιάς.
β) Το φως δεν αλλοιώνει και δεν επηρεάζει τις ήδη υπάρχουσες αχνές σκιές, οι οποίες σχηματίζονται πάνω στο κουβούκλιο εξαιτίας του ελάχιστου φυσικού φωτός που κατέρχεται από τον τρούλο. Αν το μπλε φως προερχόταν από ένα φλας, τότε θα έπρεπε να απαλειφθούν οι υπάρχουσες αχνές σκιές και να παραχθούν νέες έντονες σκιές, κάτι που δεν γίνεται.
Αναφέρω αυτά για να δείξω φανερά κάποιες από τις ανεξήγητες και αθέατες ιδιότητες του Αγίου Φωτός, καθώς και έναν από τους πολλούς τρόπους που εκδηλώνεται μέσα στον ναό.
Θα αναφέρω ένα από τα τόσα περιστατικά που βίωσαν τόσοι και τόσοι πιστοί. Τη στιγμή που ανεφλέγη η λαμπάδα και εμφανίστηκαν οι πρώτες γαλαζωπές εκλάμψεις την ίδια στιγμή ακούστηκαν εκατοντάδες ιαχές από όλο το ναό. Και ξαφνικά έλαβε χώρα ένας απρόσμενος συγχρονισμός από εκατοντάδες ανθρώπους που φώναξαν δυνατά από διαφορετικά μέρη του ναού, τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι πρώτες γαλαζωπές εκλάμψεις.
Θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να συντονίσει ένα τέτοιου είδους τριπλό συγχρονισμό: ανάφλεξη λαμπάδας, γαλαζωπές εκλάμψεις και εκατοντάδες ιαχές – την ίδια χρονική στιγμή.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παρουσία του Αγίου Φωτός δεν γίνεται αντιληπτή απ’ όλους. Πολλοί από τους παριστάμενους στην τελετή δεν βιώνουν κάτι ιδιαίτερο. Όσον αφορά αυτούς που βιώνουν το θαύμα οι μαρτυρίες τους φανερώνουν πως ο καθένας διαβλέπει κάτι ξεχωριστό. Η εμπειρία και η θέαση του Αγίου Φωτός δεν εξαρτάται μόνο από τον βαθμό πίστης των ανθρώπων αλλά είναι αποτέλεσμα επενέργειας της Θείας Πρόνοιας που για κάποιον λόγο αξιώνει τον καθένα να βιώσει κάτι διαφορετικό.
Για λόγους που ο Ίδιος γνωρίζει, ο Ιησούς Χριστός δύναται να εμφανίζει ένα μέρος της Φωτεινής Δόξας του σε κάποιον άνθρωπο, ανεξάρτητα από το βαθμό της πνευματικής του τελείωσης ακόμη και σ’ έναν άπιστο.
Τέλος, αναφέρω το τυπικό της τελετής: Το πρωί του Μ. Σαββάτου σβήνουν όλες οι κανδήλες μέσα στο ναό και ο Τάφος του Χριστού σφραγίζεται με μελισσοκέρι. Στις 12 το μεσημέρι εισέρχεται στο ναό ο Πατριάρχης και ξεκινά η παραδοσιακή λιτανεία. Μετά τη λιτανεία αποσφραγίζεται ο Τάφος και μεταφέρεται στο εσωτερικό του η σβησμένη ακοίμητη κανδήλα η οποία πρόκειται να ανάψει από το Άγιο Φως. Εν συνεχεία ο Πατριάρχης αφού λάβει τέσσερις δεσμίδες με 33 κεριά η κάθε μία εισέρχεται στον Τάφο. Μαζί του εισέρχεται και ο εκπρόσωπος των Αρμενίων. Ο Πατριάρχης ψέλνει γονατιστός τις ειδικές ευχές και παρακαλεί το Χριστό να προσφέρει το Άγιο Φως ως δώρο ευλογίας και αγιασμού για τους ανθρώπους. Την ίδια σχεδόν στιγμή το Φως εμφανίζεται στο εσωτερικό του Τάφου και διαχέεται μέσα στον ναό υπό την μορφή γαλαζόλευκων εκλάψεων.
Η τελετή ολοκληρώνεται με την Έξοδο του Πατριάρχη από τον Τάφο και τη μεταλαμπάδευση της ιερής φλόγα στους πιστούς.

proinoslogos,19/04/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com