19 Μαρ 2017

Η πρώτη επίσκεψη του μακαριστού Σεραφείμ στην Καλαμπάκα

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΡΩΤΗ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Επίκαιρη όσο ποτέ η φωτό της πρώτης επίσκεψης του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ στην Καλαμπάκα, ως Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών, τότε.

Ο κ. Σεραφείμ εκλέχτηκε Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών την άνοιξη του 1970 και χειροτονήθηκε στις 31 Μαϊου του ιδίου έτους, σε ηλικία μόλις 38 ετών. Απομακρύνθηκε το 1974, όπως και πολλοί άλλοι Αρχιερείς. Δικαιώθηκε όμως από το ΣτΕ και με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1991 Μητροπολίτης της νεοιδρυθείσης Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.
Μόλις χθες εκδόθηκε το ΦΕΚ που ανυψώνει πλέον τη Μητρόπολη σε μόνιμη και μια νέα λαμπρή σελίδα ανοίγεται για την τοπική μας Εκκλησία.
Η παραπάνω φωτό είναι από το αρχείο της εφημερίδας «Μετέωρα», το καλοκαίρι του 1970, όταν και ο κ. Σεραφείμ πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Καλαμπάκας, ως Τρίκκης & Σταγών.
Δ' ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΝΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ - ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης και ο Δ' Κατανυκτικός εσπερινός στον Ι.Μ.Ναό Αγ. Βησσαρίωνος.  Του εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητρ. Ιωαννίνων και τοποτηρητής της Ι.Μητροπόλεως  κ. Μάξιμος.  Καθόλη τη διάρκεια της Ακολουθίας πλήθη κόσμου έφταναν από κάθε μέρος για το ύστατο χαίρε στο σκήνωμα του Σεπτού Ποιμενάρχου. 
 Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Παν/γιώτατος Αρχ. της Ι.Μ.Βαρλαάμ π. Βαρλαάμ Νιαβής με θέμα  '''ο Σταυρός μας'''
 Αμέσως μετά το πέρας της Ακολουθίας και έπειτα από μικρή δέηση, η Ιερά Εικόνα της Σταυρώσεως, η οποία είχε μεταφερθεί εκτάκτως στον Μητρ. Ναό Αγ. Βησσαρίωνος, αναχώρησε για την Ι.Μ.Βαρλαάμ όπου και φυλλάσεται.

 Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους πιστούς ότι αύριο το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος, οι Ώρες, η Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία και περίπου η ώρα 13:00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία του Σεπτού Ποιμενάρχου, ώστε να καταλήξει αργότερα στην Ι.Μ.Αγ. Θεοδώρων όπου και θα είναι η τελευταία επίγειος κατοικία του.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (Στεφάνου)κατέλιπε σπουδαίο έργο τόσο κατά την πρώτη περίοδο της αρχιερατείας του στην τότε ενιαία μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών όσο και κατόπιν, κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του, στην προσωποπαγή μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Α'(Κοτσώνης), κατά τη διάρκεια της αρχιεπισκοπικής του θητείας (1967-1973), μερίμνησε να προαγάγει στην επισκοπική καθέδρα κληρικούς με ιεραποστολικές καταβολές και ιεραποστολικό φρόνημα όπως ο μακαριστός Σεραφείμ.
Δυστυχώς, φθόνω του αρχεκάκου όφεως, δώδεκα εξ αυτών (αποστολικός αριθμός)το μαύρο Ιούλιο του μοιραίου για τα εκκλησιαστικά μας πράγματα έτους 1974 υπέστησαν την κεφαλική ποινή της εκπτώσεως από του θρόνου τους.
Θρονιάστηκαν, όμως, ανεξίτηλα στην καρδιά του ποιμνίου τους, του οποίου την άδολη αγάπη, εκτίμηση και αφοσίωση απέσπασαν.
Ο μακαριστός επανήλθε στη διαποίμανση του απορφανισθέντος ποιμνίου μετά 17 έτη, αποκαθισταμένου τοιουτοτρόπως του δικαίου και της δεινώς τρωθείσης κανονικής τάξεως.
Του μακαριστού Σεραφείμ είη η μνήμη αιωνία!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Θα παρακαλέσω για μία διόρθωση ημαρτημένου: η μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων δεν είναι πια προσωποπαγής αλλά εσχάτως κατέστη μόνιμη. Και κάτι τέτοιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα του κοιμηθέντος μητροπολίτου.Επομένως παρακαλώ η σχετική πρόταση του σχολίου να αναγνωσθεί με την προσθήκη "κατ αρχήν προσωποπαγή και νυν μόνιμη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων".
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com