12 Οκτ 2016

Επίθεσις της Ακαδημίας της Ι. Μ. Δημητριάδος προς την Ιεραρχίαν

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος (άλλωστε η Ακαδημία συστεγάζεται με τα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως), που χαίρει της απολύτου συμπαραστάσεως του Σεβ. Δημητριάδος, κ. Παντελής Καλαϊτζίδης εξαπέλυσεν επίθεσιν κατά της Ιεραρχίας. Ενώ ο Σεβ. Δημητριάδος ωρίσθη ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεραρχίας, την παραμονήν της συγκλήσεως ο κ. Καλαϊτζίδης εδημοσίευσεν άρθρον του με τίτλον  «Επικίνδυνα Θρησκευτικά;» εις την «Εφημερίδα των Συντακτών», μίαν εφημερίδα γνωστήν δια τας αριστεράς της θέσεις, αλλά και δια την επικριτικήν στάσιν της έναντι της Εκκλησίας, όπου εξαπολύει μύδρους εναντίον των Ιεραρχών. Παραθέτομεν τμήμα από το άρθρον του, όπως αυτό ανηρτήθη εις τον ιστότοπον της εφημερίδος της 3ης Οκτωβρίου 2016:

«Ώστε λοιπόν δεν αποτελούν κίνδυνο (και όνειδος) για την Εκκλησία ο αντισημιτισμός του Μητροπολίτη Πειραιώς η η απροκάλυπτη εξύμνηση των πρωτεργατών της στρατιωτικής δικτατορίας και της εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής», καθώς και τα κηρύγματα μνησικακίας και οι κατάρες που εξαπολύει προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Κίνδυνο για την ηγεσία της θεσμικής Εκκλησίας (και τις σχέσεις της με το κράτος…) αποτελούν οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί και τα νέα Προγράμματα για το ΜτΘ!… ο Αρχιεπίσκοπος είναι σαν να ακούει και να διαβάζει για πρώτη φορά για τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το ΜτΘ… Ο εισηγητής εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας των νέων Προγραμμάτων για το ΜτΘ, ο Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Δρ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, τυγχάνει από τον Οκτώβριο του 2008 στενός συνεργάτης του Μακαριωτάτου και Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού της Εκκλησίας της Ελλάδος «Θεολογία»… Τι τον οδήγησε να θυσιάσει τον επί χρόνια συνεργάτη του Σταύρο Γιαγκάζογλου και να τον απομακρύνει από τη διεύθυνση του περιοδικού «Θεολογία», ικανοποιώντας έτσι, καθώς λέγεται, την εκδικητική και τιμωρητική διάθεση των καινοφανών «συμμάχων» του;.. Τον Μάρτιο και τον Μάϊο του 2016, σε δύο Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (Δημητριάδος και Αλεξανδρουπόλεως) διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και υπό την αιγίδα του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επιμορφωτικά σεμινάρια για τα νέα Προγράμματα του ΜτΘ, ενώ και άλλες Μητροπόλεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ανάλογων σεμιναρίων… Η εικόνα μιας εκτός τόπου και χρόνου ιεραρχίας, που επιμένει συνήθως να επιλέγει για επισκόπους άχρωμα στελέχη του γραφειοκρατικού της μηχανισμού (ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις!) και που ανέχεται επισκόπους/μέλη της ιεραρχίας να πλειοδοτούν σε αντισημιτικές, αντιισλαμικές, αντιοικουμενικές, ακόμη και φιλορατσιστικές και φιλοναζιστικές εξαλλοσύνες…».
Η στάσις της φιλοπατριαρχικής ιστοσελίδος «ΑΜΗΝ»
Παραμονήν της συγκλήσεως της Ιεραρχίας η ιστοσελίς ανήρτησεν ανυπόγραφον άρθρον  με  τον   τι­τλον: «Οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά». Ποία άραγε είναι αυτή η Επιτροπή; Εις το άρθρον αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η ελευθερία που θα έχει ο διδάσκων (ενν. με το νέο πρόγραμμα) είναι πρωτόγνωρη στο ελληνικό σχολείο… η αίσθηση ότι υπάρχει «πολλή θρησκειολογία» η ότι είναι «ουδετερόθρησκο» δεν είναι ακριβής… είναι ανοιχτό στην ετερότητα και εμπεριέχει και γνωσιακή ύλη για άλλες θρησκείες… η εγκυκλοπαιδική ενημέρωση για το τι συντελείται στον κόσμο στο πεδίο της θρησκείας κατεβαίνει σε πιο μικρές ηλικίες… δεν υπάρχει τρόπος να κλειστούμε σε τείχη και να κλείσουμε έξω τη θέα μας στον κόσμο. Από σκοπιά θεολογική δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της πρόσφατης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας…».
Το κείμενον επιχειρεί να καλύψη τα όσα απεκαλύφθησαν τον τελευταίον διάστημα περί των σοβαρών ελλείψεων του νέου προγράμματος, του θρησκειολογικού χαρακτήρος αλλά και ότι αποτελεί εις πολλά σημεία αντιγραφή από σχέδια που προωθούν βουδιστικαί οργανώσεις. Διατί όμως αναφέρεται και εις το Κολυμβάρι;…
Την επομένην 4ην Οκτωβρίου και 11ην μ.μ. ανήρτησεν η ιστοσελίς νέον κείμενον εμπειρογνωμόνων, το οποίον ήτο περίπου το ίδιον αλλά διευρυμένον, και μεταξύ άλλων υπεγράφετο από τον κ. Αγγ. Βαλλιανάτον, τον κ. Στ. Γιαγκάζογλου, την κ. Αγγ. Ζιάκα (πρωτοστατεί δια τας Ισλαμικάς Σπουδάς), τον κ. Κων. Ζορμπάν (διευθυντήν της Ακαδημίας εις το Κολυμβάρι) και τον κ. Παν. Καλαϊτζίδην!
Εις το κείμενον αναφέρεται και το εξής:
«Προβληματιζόμεθα εντόνως όταν διαβάζουμε κείμενα, τα οποία προέρχονται από μέλη επιστημονικών ενώσεων, που συκοφαντούν, λοιδορούν, απειλούν η επιδιώκουν να διχάσουν τη θεολογική εκπαιδευτική κοινότητα, παρακινώντας σε «αντίσταση κατά της αρχής»!».
Δεν αποτελεί αυτό το κείμενον αντίστασιν κατά της αρχής, δηλ. της Ιεραρχίας; Μάλιστα, όταν εν συνεχεία εμπλέκει και τον στενόν συνεργάτην του Μακαριωτάτου πρωτοπρ. Αδαμάντιον Αυγουστίδην;…

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

"Από σκοπιά θεολογική δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της πρόσφατης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας…»".
Οι μάσκες έπεσαν. Ποιά Ιεραρχία θα αγωνιστεί κατά των νέων θρησκευτικών όταν αυτά είναι συντονισμένα στις αποφάσεις του Κολυμπαρίου που οι περισσότεροι αποδέχονται και αρκετοί προσυπέγραψαν;

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για κακοήθη όγκο εντός του εκκλησιαστικού οργανισμού. Δυστυχώς τα διοικητικά σώματα της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέχονται επί έτη,κατά τρόπο σκανδαλώδη, τη διαλυτική και διαβρωτικής της δράση. Διαπράττει, κατ αυτόν τον τρόπο, η πλειοψηφία των ιεραρχών μας το μέγιστο πνευματικό έγκλημα της προδοσίας της αποστολής της.
Αλλά τι λέμε! Εδώ και πολλά χρόνια επίσης σιωπά και κωφεύει απέναντι στα ληρήματα του κάθε παπα-Φάρου και του κάθε Γιαναρά!
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com