19 Νοε 2012

Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για ευλογημένη Πατριαρχία του νέου Πατριάρχου των Κοπτών Θεοδώρου Β’ (video)

Την 18η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο καΙ τον Θεοφ.Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, παρέστη στην τελετή ενθρονίσεως του νέου Πατριάρχου της Κοπτικής Εκκλησίας κ.Θεοδώρου Β’ , κατόπιν προσκλήσεως του νεοεκλεγέντος Προκαθημένου.
Ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κατά την σύντομη προσλαλιά Του, ανέφερε τα εξής:  «Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα κ.κ.Θεόδωρε Β’, Με αισθήματα ειλικρινούς φιλαδελφίας ευρισκόμεθα σήμερα πλησίον σας, κατά την τελετή της ενθρονίσεώς Σας, προκειμένου να μετάσχουμε του χαροποιού γεγονότος της επισήμου αναλήψεως των Πρωθιεραρχικών σας καθηκόντων και να ευχηθούμε εκ μέσης καρδίας υπέρ της καρποφόρου και ακυμάντου Πατριαρχίας μας.

Ερχόμεθα κοντά σας ως ο Προκαθήμενος του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αποδίδοντες τον εν Χριστώ αδελφικό ασπασμό προς το τίμιο προσωπό σας και δι’ αυτού προς το Πλήρωμα της Εκκλησίας σας σε μία δύσκολη παγκοσμίως χρονική συγκυρία, όπου ο σύγχρονος κόσμος ευρίσκεται σε διαρκή και ταλανίζουσα αβεβαιότητα και αναζητά μετ΄ επιτάσεως μία νέα κατάσταση πραγμάτων.
Σε αυτή την ιστορική καμπή, η εν αμοιβαίω σεβασμώ συνεργασία των εκκλησιαστικών ηγετών καθίσταται πολύτιμη και λυσιτελής υπέρ της ευημερίας και της καταλλαγής των λαών. Γι’ αυτό και το γεγονός ότι αμφότεροι φέρομε τό όνομα «Θεόδωρος ο Β’» αποτελεί ιστορική επιταγή προς στενοτέρα συναντίληψη υπέρ του ευγενούς λαού της Αιγύπτου.
Με την πεποίθηση ότι η πνευματική σας προσωπικότητα, η θεολογική σας κατάρτιση, η πολυετή εμπειρία περί τα εκκλησιαστικά ζητήματα, κυρίως δε η εγνωσμένη αγάπη σας προς τον πιστό λαό του Θεού, αποτελούν εχέγγυα για την αρχομένη Πρωθιεραρχική διακονία σας, σας ευχόμεθα όπως ο Κύριος διαφυλάττῃ την Μακαριότητά Σας εν υγιείᾳ αδιαπτώτῳ και δυνάμει πολλή και σας προσφέρουμε αυτήν την Πατριαρχική μίτρα μετά πολλής αγάπης και τιμής. Εις πολλά έτη».
Σημειώνεται ότι η ΑΘΜ, εκπροσωπούσα και τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο, μετέφερε προς τον Κόπτη Πατριάρχη τις συγχαρητήριες ευχές του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για λόγους διπλωματίας καλές είναι οι επαφές, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του μονοφυσιτισμού. H αίρεση ακυρώνει την ιεροσύνη, δεν ενεργεί η Θεία Χάρις. Επομένως, πρόκειται για θεατρισμούς από μέρους μας (δηλαδή των ορθοδόξων), ενώ για τους κόπτες περνάει το μήνυμα ότι τους αναγνωρίζουμε αφού έχουν ομοιότητες εξωτερικές με μας και επαίρονται ότι είναι και υπέρ-ορθόδοξοι διότι έχουν την εντύπωση ότι διατηρούνε τις πιο αρχαίες ασκητικές παραδόσεις από την εποχή του Μέγα Αντωνίου. Εν κατακλείδι πρέπει να τονιστεί η αίρεση και αν αυτή δεν συνεχίζεται να ενωθούν τα πατριαρχεία σε ένα ή να χωριστεί η Αφρική σε δύο ορθόδοξα Πατριαρχεία για να μην υπάρχουν προστριβές στην φιλαρχία των δύο πλευρών άλλωστε η Αφρική είναι τεράστια.
Ηλίας

Unknown είπε...

Valentin Vulcanescu valentin.vulcanescu@gmail.com

10:36 PM (5 hours ago)

to patriarxeio.al.
Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα Αλεξανδρείας Κύριε Θεόδωρε.

Με βαθύτατη αγάπη και σεβασμό, θα ήθελα να εκφράσω την στενοχώρια μου και πολλών κληρικών και λαικών για το γεγονός που έγινε στην ενθρόνιση του νέου πατριάρχου των Kοπτών Αντιχαλκηδονίων. Βέβαια είναι πολύ ωραίο να συμπαθούμε και να αγαπούμε τους αδελφούς μας κόπτες. Ξέρω την θλίψη και το μαρτύριο που περνάνε αυτοί σε μια μουσουλμανική χώρα, και την αγάπη τους και ομολογία τους προς τον Χριστό. Όμως, δεν μπορούν να βγάλουν τα σύνορα που τοποθέτησε το Άγιο Πνευμα στην τέταρτη Οικουμενική σύνοδο και στις υπόλοιπες Οικουμενικές συνόδους, επειδή αυτά δεν είναι ανθρώπινα όρια, αλλά είναι όρια που ο ίδιος ο Θεός τα έβαλε μεταξύ Ορθοδόξων και ετεροδόξων. Οι ανθρώπινες προσπάθειες για ένωση δεν μπορούν να έχουν αποτελέσματα εάν οι κόπτες δεν αναγνωρίσουν τήν τέταρτη Οικουμενική σύνοδο και τις υπόλοιπες συνόδους. Δυστυχώς, αυτοί είναι ακόμα εκτός της Εκκλησίας του Χριστού. Και εάν οι ηγέτες της Εκκλησίας μας αναγνωρίσανε τα μυστήρια των κοπτών, αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Πνεύμα τα αναγνώρισε. Δεν μπορούμε ακόμη να παραβλεψουμε τα αναθέματα που πάλι το Άγιο Πνευμα έδωσε για να ξέρουνε αυτοί ότι είναι έξω από την Ορθόδοξη Εκκλησία και εάν θέλουνε να επιστρέψουνε πρέπει να δεχτούνε την τέταρτη Οικουμενική σύνοδο και τις υπόλοιπες συνόδους. Εάν πούμε ότι οι πατέρες από την τέταρτη Οικουμενική σύνοδο έκαναν λάθος, σημαίνει ότι και όλη η Εκκλησία έχει στα θεμέλιά της ένα λάθος που σημαίνει βλασφημία και αθεισμό. Το ίδιο Πνεύμα που ενέμπνευσε τους Ευαγγελιστές να γράψουν τα Ευαγγέλια ενέπνευσε και την τέταρτη Οικουμενική Σύνοδο και όλες τις Οικουμενικές συνόδους. Η κίνησή σας, αυτή να δώστε μία μήτρα και να πείτε "Άξιος"! σημαίνει ότι αναγνωρίζετε τόν πατριάρχη των κοπτών ως αληθινό πατριάρχη. Με αυτό αμφισβητείται η ίδια η ταυτότητά σας ως μοναδικός Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Αρνηθήκατε τον θεσμό που εκπροσωπείτε.Αυτό δεν είναι θέμα περηφάνειας, αλλά θέμα αλήθειας εν Αγίω Πνεύματι. Εξαρτάται από αυτό η σωτηρία χιλιάδων ψυχών χριστιανών ορθοδόξων. Μην τους αμφισβητείτε. Μπορούμε να αγαπάμε τους Κόπτες και όλους τους ετερόδοξους χωρίς να κάνουμε λατρευτικές και δογματικές κινήσεις που είναι εκτός της παράδοσης των Αγίων Πατέρων. Αν και (στην περίπτωση της δήθεν φιλολογικής παρερμηνευσης) ι κοπτεσ θα ητανε μονο σκιζματικι δεν θα ειχαν τιν ιεροσινι, τιν αποστολικι διαδοχι για να βοριτε να δοσετε τιν μιτρα που σιμενι τιν εξουσια και τιν αρχιεροσινι τοθ επισκοπου στιν Εκκλισια.

patera Matheos Vulcanescu
Metropoli Veria, Naoussa kai Kampania.
dr. Marian Maricaru theologos

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com