3 Μαΐ 2012

Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος για τη «μεταπατερική θεολογία», τα «οικουμενικά ανοίγματα» και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη δημοτική γλώσσα


Ανακοίνωση 2/04/2012 – Ανακομιδή λειψάνων αγίου Αθανασίου- Ι.Μ Καλαβρύτων &Αιγιαλείας/
Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως κατανυκτική. Πλήθος πιστών τίμησε την εορτή του Αγίου εις τον περικαλλή Ναό του, ο οποίος ανηγέρθη πρόσφατα με τη φροντίδα του Εφημερίου και των ενοριτών του.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον Άγιο Αθανάσιο, το έργο του και ιδιαιτέρως στις διώξεις που αντιμετώπισε εξαιτίας της σκληρής πολεμικής που άσκησε εναντίον της αιρέσεως του Αρειανισμού. Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε μια νέα μορφή θεολογίας που εμγ\φανίζεται το τελευταίο διάστημα, την ονομαζομένη «μεταπατερική», η οποία προωθείται από ορισμένους θεολογικούς κύκλους.


Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, αποτελεί αίρεση, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τη Παράδοση των Πατέρων της Εκκλησίας, προσπαθώντας να εισάγει ένα νέο τύπο θεολογίας προσαρμοσμένο στις κοσμικές επιταγές απαλλαγμένο από κάθε είδος θεοπνευστίας. Παράλληλα στηλίτευσε τα «οικουμενικά ανοίγματα» μερικών ιεραρχών προς ετεροδόξους και αλλoδόξους. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις επανειλημμένες υπομνήσεις του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να λάβει επίσημη θέση απέναντι στα δύο ανωτέρω θέματα, ως επίσης και δια το θέμα της τελέσεως της θείας Λειτουργίας στη νεοελληνική γλώσσα, όπως παρατηρείται σε ορισμένες Μητροπόλεις, προκειμένου να μη χαθεί η ιερότητα των θείων Λόγων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες περιστάσεις που διανύει η χώρα τον τελευταίο καιρό προτρέποντας τους πιστούς να μη λυγίσουν πνευματικά και να μη αφήσουν την Ορθοδοξία να χαθεί, καθώς αυτό θα σημάνει τη καταστροφή του Έθνους. Ο άνθρωπος, είπε, μπορεί να ζήσει με λιγότερη τροφή, όχι όμως με την παντελή έλλειψη του πνευματικού φωτισμού και της ηθικής ενίσχυσης που προσφέρει η Ορθοδοξία μας. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της 6ης Μαίου παρότρυνε τους παρισταμένους πιστούς να τιμήσουν με τη ψήφο τους ανθρώπους που αγαπούν την Εκκλησία, τη Πατρίδα και την Ελευθερία της. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους διατυπώνουν ακραίες θέσεις και χρησιμοποιούν ‘όψιμα’ ελληνοχριστιανικά ιδεώδη με απώτερο σκοπό την άντληση ψήφων από σύνολα ατόμων που διέπονται από αντίστοιχες ευαισθησίες.
Μετά την ομιλία ακολούθησε η απονομή οφφικίων σε άξιους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και συγκεκριμένα: απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Αιδεσιμολογιώτατο π. Σπυρίδωνα Σιαφλά, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πλατάνου Ακράτας, και στον Αιδεσιμ. π. Αθανάσιο Σπυρόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Τράπεζας Διακοπτού. Τέλος, απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Αιδεσιμ. π. Νικόλαο Μεντζελίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κραθίου Ακράτας.
Αφού συνεχάρη τους ιερείς για το έργο και τη προσφορά τους στη τοπική Εκκλησία τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με περισσότερη θέρμη το ιεραποστολικό τους έργο. Στην Ιερά Πανήγυρη παρευρέθησαν τοπικοί παράγοντες με πρώτο τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Αιγίου, κο Θεοφανόπουλο Ιωάννη, καθώς και πολλοί πολιτευτές.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού παρέθεσε γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλεως μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com