11 Ιαν 2012

Άθλια ταινία για τα Μετέωρα και το μοναχισμό συμπαραγωγής Γερμανίας και Ελλάδας


Από τα «Μετέωρα» στην Μπερλινάλε. Με μια άκρως προκλητική ταινία ελληνογερμανικής παραγωγής επιστρέφει στην ενεργό κινηματογραφική δράση ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Σπύρος Σταθουλόπουλος.
 Μεγαλωμένος στην Κολομβία και πλέον μόνιμος κάτοικος Αμερικής, έκανε αισθητή την παρουσία του στο κινηματογραφικό στερέωμα το 2007 συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ των Καννών με το φιλμ «PVC-1». Τέσσερα και κάτι χρόνια μετά γυρεύει, καθώς φαίνεται, να στρέψει και πάλι πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με την ταινία «Μετέωρα», που διαγωνίζεται στο φετινό 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 19 Φεβρουαρίου. Η ιστορία της ταινίας τοποθετείται χρονικά στον 12ο αιώνα, σε έναν από τους πλέον ιερούς χώρους παγκοσμίως, τα μοναστήρια στα Μετέωρα, και αφηγείται τον παράνομο έρωτα ανάμεσα σε έναν Ελληνα ορθόδοξο μοναχό και μια Ρωσίδα ορθόδοξη καλόγρια. Οι δυο τους αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους κάνοντας σήματα ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου και καθρέφτες.

Στη συνέχεια ξεπερνούν τα εμπόδια -μεταξύ των οποίων και τον γκρεμό που χωρίζει τα μοναστήρια τους- και υποκύπτουν στο παράνομο πάθος τους διαπράττοντας έτσι το θανάσιμο αμάρτημα της λαγνείας. Στην ταινία υπάρχουν αισθησιακές σκηνές, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις προτού καν προβληθεί η ταινία, και σίγουρα το προφίλ της Ελλάδας που βγαίνει προς τα έξω (και συγκεκριμένα στους Γερμανούς) δεν είναι και το πιο κολακευτικό. Αλλωστε τα σκάνδαλα στους εκκλησιαστικούς κύκλους (έστω και αν είναι κινηματογραφική αδεία) είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
 Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία-πρόκληση κρατούν η Ταμίλα Κουλίεβα και ο Τεό Αλεξάντερ. Τη ρωσικής καταγωγής ηθοποιό γνώρισε το ευρύ ελληνικό κοινό πριν από αρκετά χρόνια όταν πρωταγωνίστησε στη σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου «Η ζωή που δεν έζησα», στην οποία υποδύθηκε μια μητέρα που ερωτεύτηκε τον φίλο του γιου της. Ο δε Αλεξάντερ είναι γνωστός παγκοσμίως, αφού πρωταγωνιστούσε μέχρι πρότινος στην αμερικανική σειρά «True blood» δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα βαμπίρ με σεξουαλικές προτιμήσεις στα άτομα του ίδιου φύλου. Παρά τη μόνιμη παραμονή του στο Λος Αντζελες, ο Αλεξάντερ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Θεόδωρος Ζουμπουλίδης, έχει ανοιχτούς επαγγελματικούς λογαριασμούς με την Ελλάδα. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» το περασμένο καλοκαίρι, ο ηθοποιός (και παραγωγός) έχει στα σκαριά ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ, που βασίζεται σε έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
 Στο φιλμ «Μετέωρα», που είναι μια συμπαραγωγή Γερμανίας και Ελλάδας, ο Τεό έχει συμβάλει επίσης στο κομμάτι της παραγωγής σε συνεργασία και με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Σπύρο Σταθουλόπουλο. Μεγάλο ρόλο στην ταινία έχει και ο Ελληνας ηθοποιός Αντώνης Καψάλης, ο οποίος εργάζεται κι αυτός μόνιμα στην Αμερική.
 Ηλίας Μαραβέγιας - Δημοκρατία 11/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com