12 Αυγ 2011

Τουρκία - Το κυρίαρχο τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Για τους παρακρατικούς μηχανισμούς έχουν γραφτεί διάφορες θεωρίες περί δημιουργίας του νέου παρακράτους από την υφιστάμενη πολιτική εξουσία. Αυτό όμως σηκώνει αρκετή συζήτηση. Αυτό που δεν επιδέχεται όμως καμία συζήτηση είναι το γεγονός ότι ρόλο κυρίαρχου ιδεολογικού μηχανισμού στην Τουρκία έχει πλέον η πολιτική εξουσία, με τις ευρύτερές της διαστάσεις που αναφέρονται παραπάνω. Και αυτές είναι ουσιαστικά το πλαίσιο που χαράσσουν η υπόσταση και η δράση του κυρίαρχου σήμερα θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετζουλάχ Γκιουλέν. Η διαφορά του από τα παλιά και παραδοσιακά σουνίτικα τάγματα της Τουρκίας είναι ο σύγχρονος τρόπος οργάνωσής του, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δραστηριοποίησή του σε ένα ευρύ φάσμα, από την εκπαίδευση και τις οικονομικές δραστηριότητες, μέχρι τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι, παρά την κατά περιόδους έξαρση της πολιτικά αντιισλαμικής τοποθέτησής τους, οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε γενικές γραμμές ο φορέας των αξιών της τουρκικής και σουνίτικης εθνικής ιδέας. Οι αρχές που θεωρείται ότι πρεσβεύει ο τουρκικός στρατός δεν έχουν μεγάλη διαφορά από αυτά που ευαγγελίζεται εδώ και δεκαετίες η λεγόμενη τουρκική Δεξιά, η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει τις τάσεις του εθνικισμού, του ισλαμισμού και του, αρκετά κουτσουρεμένου και κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των τουρκικών δεδομένων, φιλελευθερισμού.

Ενα άκρως ενδιαφέρον σημείο τομής, μεταξύ των αξιών που θεωρείται ότι πρεσβεύουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι επί μέρους πολιτικοί χώροι, είναι το θέμα των δυτικών αξιών. Τόσο οι αξίες αυτές ως σύστημα αξιών όσο και η υπόθεση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι στο οποίο βάζουν σχεδόν την ίδια απόσταση και εκφράζουν σχεδόν την ίδια απέχθεια και ο στρατός και οι κεμαλιστές και οι ισλαμιστές και οι εθνικιστές. *

«Ελευθεροτυπία»08/08/2011 – Tου Άρη Αμπατζή

-Περισσότερα για τον Φετουλάχ Χότζα Γκιουλέν δείτε ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο Κολοκοτρωνης ειπε μετα τη δημιουργια του ελληνικου κρατους: "αλλαξανε οι βιολιτζηδες αλλα ο αμανες ειναι ο ιδιος". Ειμαι βεβαιος οτι οταν ξανα-αλλαξουνε οι βιολιτζηδες, ο αμανες θα παραμεινη ο ιδιος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com