29 Οκτ 2010

Με εισηγήσεις για τους διαδραστικούς πίνακεςκαι τα «δίκτυα επόμενης γενιάς » συνεχίστηκε το Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο (Β΄Συνεδρία)

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και μαζική παρουσία των κληρικών και λαϊκών Θεολόγων της Κρήτης συνεχίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου στη Σητεία Λασιθίου οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση», το οποίο διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Το συνέδριο τιμούν με την παρουσία οι Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι διδάσκοντες στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης.

Στη Β΄ συνεδρία ο κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,ανέπτυξε το θέμα «Ψηφιακός χώρος και ηλεκτρονική μάθηση», και παρουσίασε εμπεριστατωμένα τους τρόπους εφαρμογής της «ηλεκτρονικής μάθησης», ως το σύνολο των ηλετρονικώς υποστηριζομένων μορφών παιδείας που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και συστημάτων και με μια ποικιλία τρόπων αξιοποίησής τους στη διδασκαλία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργατική ηλεκτρονική μάθηση, η οποία εφαρμόζει την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και ενεργοποιεί τους μαθητές με ή χωρίς δάσκαλο, τοπικά ή υπερτοπικά, με σύγχρονη ή ασύγχρονη επικοινωνία. Όσον αφορά τον ψηφιακό χώρο, ως μια δυναμική συλλογή δεδομένων που προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες υποστήριξης της διδασκαλίας και τη δυνατότητα σύνδεσης του ψηφιακού πληροφοριακού χώρου των Θρησκευτικών με αντίστοιχους χώρους άλλων γνωστικών αντικειμένων, ο ομιλητής σημείωσε την ανάγκη θεματικής ταξινόμησης και εννοιολογικής οργάνωσης και διασύνδεσης του εκπαιδευτικού υλικού, ώστε να μη χάνεται στη λήθη και την αφάνεια.

Η εισήγηση της κ. Βασιλικής Μητροπούλου , Επικ. Καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα. Εφαρμογή στο μάθημα των Θρησκευτικών» είχε ως επίκεντρο την παρουσίαση του διαδραστικού ή αλληλοεπιδραστικού πίνακα, ως σύγχρονου εργαλείου ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και διεύρυνσης των δυνατοτήτων του κλασικού πίνακα. Κύρια χαρακτηριστικά του έχει τη διάδραση (ανταλλαγή δράσεων) και την αμφίδρομη και συνεχή πορεία της μαθησιακής διαδικασίας με την αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού, μαθητή και μαθησιακού υλικού. Η κ. Μητροπούλου αναφέρθηκε στον τρόπο χρήσης του πίνακα και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του, όπως είναι η ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με τη συνεργατική μάθηση και τη πολύπλευρη διέγερση τών αισθήσεων των μαθητών (όρασης, ακοής και αφής), η βελτίωση της απόδοσης και η ενεργητική οικοδόμηση της γνώσης τους με την εμπλοκή τους σε εποικοδομητικές και ελκυστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια η τεχνολογία οφείλει να υπηρετεί την παιδαγωγική επιστήμη, γι' αυτό απαιτείται η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα, ώστε να μην μείνει απλώς ένας άλλος μαυροπίνακας, καθώς χωρίς την κατάλληλη επιμόρφωση δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία και να αποφέρει παιδαγωγικά οφέλη.

Ο κ. Γεώργιος Μαστοράκης, Επικ. Καθητητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, μίλησε για τα «Δίκτυα επόμενης γενιάς και Εκκλησία». Ο εισηγητής α ναφέρθηκε στη δομή του διαδικτύου, στις δυνατότητες της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης συστημάτων που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως το πιλοτικό σύστημα WiMax και η «ψηφιακή τηλεόραση», καθώς και στις δυνατότητες αξιοποίησης τους από την Εκκλησία. Μάλιστα παρουσίασε εφαρμογές δικτύων που ήδη έχουν αξιοποιηθεί στο Άγιο Όρος και πειραματικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το δείπνο η Χορωδία των μαθητών του Γενικού Λυκείου Σητείας απέδωσε σύγχρονα έντεχνα τραγούδια υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, Θεολόγου καθηγητή του Γ.Ε.Λ. Σητείας.

Οι εργασίες του ετήσιου Παγκρήτιου Επιστημονικού Θεολογικού Συνεδρίου κορυφώνονται αύριο Σάββατο 30 Οκτωβρίου με κοινή προσευχή και την τέλεση Τρισαγίου υπέρ αναπαύσεων των κεκοιμημένων Θεολόγων της Κρήτης. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τους Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, Εκπαιδευτικό, με θέμα «Συνάντηση με τους νέους στο διαδίκτυο» , κ. Δημήτριο Σπυρόπουλο, κ. Στέφανο Παναγιωτόπουλο, κ. Παναγιώτη Ασημακόπουλο, κ. Μηνά Τσικριτσή, κ. Γεώργιο Βαρδαβά και κ. Γεώργιο Στριλιγκά σε στρογγυλή τράπεζα με γενικό θέμα «Εφαρμογές διαδικτύου και πολυμέσων στο μάθημα των Θρησκευτικών» .

Τέλος, η καταληκτήρια Ε΄ συνεδρία είναι αφιερωμένη σε συζήτηση στην ολομέλεια για την κατάθεση προτάσεων και στην ανακοίνωση των Πορισμάτων του 17 ου Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, με συντονισμό από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριο Γρινιεζάκη, Επ. Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Θα ακολουθήσει το αποχαιρετιστήριο γεύμα και επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού

imis.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τους βαρεθήκαμε τους Κρητικούς "θεολόγους". Έλεος! Έλεος πια!

Μνάσων

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com