24 Αυγ 2010

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: "Είμαστε αποφασισμένοι να ανοικοδομήσουμε τον Άγιο Νικόλαο"

Τη διαβεβαίωση ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η ομογένεια θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, σε γραπτή δήλωσή του που διαβάστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο εκπρόσωπος του, επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, μαζί με τον πρώην Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζώρτζ Παττάκι και τον κ.Γεώργιο Δήμο, υποψήφιο για το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στο "Σημείο μηδέν" και αφορούσε την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και τις διαπραγματεύσεις με τις Λιμενικές Αρχές, στη ζώνη ευθύνης των οποίων υπάγεται η περιοχή.

Ο Κυβερνήτης Παττάκι κάλεσε τις Λιμενικές Αρχές να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή , έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του Ναού στο οικόπεδο επί της οδού Liberty Street (οδού της Ελευθερίας). Αυτή άλλωστε είναι η τοποθεσία που από την αρχή οι Λιμενικές Αρχές υποσχέθηκαν πως θα χωροθετήσουν για την ανοικοδόμηση του Ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Ίμβρο, σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για την πορεία του ζητήματος της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμηση μου στον πρώην Κυβερνήτη Τζώρτζ Παττάκι για την πρωτοβουλία του, αυτό το απόγευμα, να εκφράσει τους προβληματισμούς όχι μόνο της Κοινότητας μας αλλά και πολιτών από όλη την χώρα και τον κόσμο σχετικά με το ζήτημα της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου» σημειώνει στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος υπενθυμίζει ότι ο κ.Παττάκις από την πρώτη στιγμή υποσχέθηκε την ανέγερση του Ναού . «Και αυτή η συνέντευξη τύπου μαρτυρεί για μια ακόμα φορά ότι είναι ένας άνθρωπος που κρατά τον λόγο του. Η συνέπεια του μας αγγίζει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε» προσθέτει ο κ.Δημήτριος.

Στη δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στην καταστροφή που προκάλεσε και στους περίπου 3000 αθώους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους.

«Ο κόσμος έγινε μάρτυρας της κατάρρευσης των Διδύμων Πύργων.Όταν ο δεύτερος πύργος έπεσε, τα συντρίμια του κατέστρεψαν τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου, ο μοναδικός ιερός χώρος προσευχής που καταστράφηκε εκείνη την ημέρα» τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και προσθέτει: «Ο Ναός που ανεγέρθη το 1916 από μια ομάδα ελλήνων μεταναστών, δεν εξυπηρετούσε μόνο τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών του αλλά αποτελούσε ιερό χώρο και για πολίτες διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκευτικής πίστης, που εργαζόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι σταματούσαν συχνά για να ανάψουν ένα κερί και για λίγα λεπτά να προσευχηθούν»

«Η Αρχιεπισκοπή και το Συμβούλιο της ενορίας του Αγίου Νικολάου παραμένουμε αποφασισμένοι για την ανοικοδόμηση του Ναού στην οδό 130 Liberty Street, σε εκπλήρωση της από καιρού επιτευχθείσας συμφωνίας με την Πολιτεία και τις Λιμενικές Αρχές» προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση και τη διαβεβαίωση ότι ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου θα έχει έναν μεγαλύτερο συμβολισμό από έναν απλό ενοριακό Ναό προσευχής αφού θα αποτελεί και τον ενδεδειγμένο ιερό τόπο μνήμης των 3000 αθώων ανθρώπων όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων που εκείνη την ημέρα έχασαν την ζωή τους.

Amen.24/08 /2010 - goarch/08/23/2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ PRESS CONFERENCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com