26 Ιουλ 2010

Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας προς "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση":«δεν θέλουμε την προσφορά του θείου λόγου από σας»

Εν Δημητσάνη τη 22α Ιουλίου 2010

Προς

Τον κ. Ιωνάθαν Μακρή

Πρόεδρον της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ενώσεως

Λυδίας 12 εις Αθήνας

Κύριε Πρόεδρε,

Από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως που ποιμαίνω, έμαθα ότι αποστείλατε σ' αὐτούς ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης με επιστολή, στην οποία ανακοινώνετε ότι κατά την περίοδο του θέρους θα επισκεφθείτε την επαρχία μας, για να διανείμετε και στους χριστιανούς μας την Καινή Διαθήκη.

1. Κατά πρώτον, έχω να σας εκφράσω την απορία μου, γιατί αγνοήσατε παντελώς τον επίσκοπο της επαρχίας και δεν στείλατε και σ' αὐτόν την επιστολή σας αυτήν, αλλά απευθυνθήκατε κατ' εὐθείαν στους ιερείς. Αυτό, το ότι δεν γνωρίζετε το εκκλησιολογικό δόγμα ότι ο επίσκοπος, επειδή αυτός είναι ο προϊστάμενος της ιεράς Συνάξεως των πιστών δια την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, γι' αὐτό και αυτός είναι και ο υπεύθυνος για την κατήχηση και την διαποίμανση του λαού του Θεού στην επαρχία του, αυτό λέγω, με κάνει να υποπτευθώ ότι δεν μετέχετε σ' αὐτήν την ιερή ευχαριστισιακή Σύναξη των πιστών, ότι, δηλαδή, δεν είστε μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

2. Σας πληροφορώ ότι οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προς τους οποίους απευθυνθήκατε, και εγώ ο επίσκοπος προσωπικώς, δεν θέλουμε, μα διόλου δεν θέλουμε, να επισκεφθείτε την Μητρόπολή μας για το έργο που θέλετε να κάνετε σ' αὐτήν και θά ενημερώσουμε τον λαό μας να μην δεχτεί την προσφορά σας. Το έργο αυτό της προσφοράς του λόγου του Θεού στον λαό το έχουμε αναλάβει εμείς οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, το προσφέρουμε δε αυτό κατά τις ιερές μας Συνάξεις και μάλιστα κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Σεις και οι ομοφρονούντες με σας δεν κοινωνείτε με εμάς τους Ορθοδόξους του Σώματος και Αίματος του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού και γι' αὐτό δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε από «ακοινωνήτους» τον λόγο του Θεού.

3. Ευχαρίστως, αν θέλετε, σας δεχόμεθα να διαλεχθούμε μαζί σας δημοσίως σε κάποια πλατεία των κωμοπόλεών μας και θέλουμε – για να αποκαλυφθείτε ποιοί είστε –να μας πείτε τι πιστεύετε για την Κυρία μας Θεοτόκο, εάν δηλαδή Την πιστεύετε ως Αειπάρθενον, και τι ερμηνεία δίνετε στο θέμα περί των «αδελφών» του Ιησού. Επίσης, κατά τον διάλογόν μας αυτόν, θέλουμε να μας πείτε πάλι τι πιστεύετε γι' αὐτό που κοινωνούμε εμείς οι ορθόδοξοι κατά την Θεία Λειτουργία. Είναι η δεν είναι Σώμα Χριστού; Προσέξτε μόνο από αυτά που θα πείτε μην προκαλέσετε την οργή των χριστιανών. Γιατί ο λαός μας εδώ, παρά τα αμαρτήματά του, κρατεί σταθερή την ορθόδοξη πίστη του, όπως την παρέλαβε σαν προίκα από τους πατέρες του και τους παπούδες του, και την υπερασπίζει μέχρι αίματος. Ο λαός μας εδώ, όπως όλοι οι Ορθόδοξοι, προσκυνά την Υπεραγία Θεοτόκο ως Αειπάρθενο και την μεγαλύνει ως Παναγία και πιστεύει ότι αυτό που κοινωνάει στην Θεία Λειτουργία είναι στην πραγματικότητα το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και δεν το συμβολίζει απλά.

4. Τέλος, κύριε Πρόεδρε, σας συνιστώ ως επίσκοπος να μην επισκεφτείτε την επαρχία Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, γιατί ο λαός της έχει μάθει να δέχεται την Αγία Γραφή μόνο από τους ιερείς του, οι οποίοι είναι και οι σωστοί ερμηνευτές της. Και το λέγω αυτό, γιατί εμείς οι ορθόδοξοι αγαπούμε και δίνουμε σημασία στην ερμηνεία, της Αγίας Γραφής και όχι απλώς στην μετάφρασή της, που θέλετε εσείς να μας προσφέρετε. Για την ερμηνεία δε της Αγίας Γραφής εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε αυτή την χρυσή βάση: Όπως η Αγία Γραφή γράφτηκε με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, έτσι και οι ερμηνευτές της πρέπει να έχουν και αυτοί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Έτσι είναι. Ο μαθηματικός εννοεί τα μαθηματικά! Και τέτοιοι φωτισμένοι ερμηνευτές είναι οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, τους οποίους όμως δεν δέχονται οι αιρετικοί προτεστάντες. Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν λέμε μόνο για την Αγία Γραφή, αλλά για «την Αγία Γραφή, όπως αυτήν ηρμήνευσαν οι άγιοι Πατέρες»! Η Καινή Διαθήκη την οποία προσφέρετε καλή βεβαίως είναι, γιατί είναι ο λόγος του Θεού, – αν και η μετάφρασή της, σαν ανθρώπινο δημιούργημα, έχει λάθη – , αλλά δεν θέλουμε την προσφορά του θείου λόγου από σας. Το έργο αυτό το κάνουμε εμείς, όσο μπορούμε βέβαια, αλλά παρακαλούμε την Καλή μας Παναγία να ευλογήσει τον πόθο μας και τον κόπο μας, που κάνουμε στην ιερά μας διακονία για τα Τέκνα Της.

Ηδη δια των ιερέων, οι οποίοι πρέπει να είναι οι φύλακες και φρουροί της πίστης του λαού, ειδοποίησα τους χριστιανούς της Μητροπόλεώς μου να μην δεχθούν την προσφορά αντιτύπων της Καινής Διαθήκης από σας.

Με πολλές ευχές για την απόκτηση της σωστής ερμηνείας της Αγίας Γραφής κατά την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Έδρα της Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας του Κειμένου των Ο’

Ιερά Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή.σε pdf

Δείτε σχετικά και :

-π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση

-Η Ιερά Σύνοδος για νεοφανή προτεσταντική οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com