28 Ιουλ 2010

Ρωσία - Κρατική γιορτή από φέτος η ημέρα βάπτισης των Ρώσων (28 Ιουλίου)

Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά αυτή την ημέρα(28 Ιουλίου) τη μνήμη του Αγίου, Ισαποστόλου ηγεμόνα Βλαντίμιρ, ο οποίος βάπτισε τους Ρως του Κιέβου το 988.

«Η βάπτιση των Ρως του Κιέβου, προκαθόρισε την ιστορική τύχη της χώρας. Γι΄ αυτό τον λόγο ακριβώς η ημέρα αυτή έγινε κρατική γιορτή με μεγάλη σημασία για όλους τους Ρώσους ανεξάρτητα από την θρησκεία που πρεσβεύουν»,- αναφέρει ο ιερέας Γεώργιος (Ζαβερσίνσκι), διευθυντής της Υπηρεσίας Επικοινωνιών του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι με την βάπτιση των Ρως, είχε γίνει πραγματικά ιστορική εκλογή, που προκαθόρισε την ανάπτυξη της χώρα για πολλούς αιώνες. Εκείνος ο πολιτισμός, και εκείνες οι παραδόσεις που έχουμε σήμερα είναι συνέπεια της εκλογής που είχε κάνει ο Μεγάλος ηγεμόνας Βλαντίμιρ»,- παρατήρησε ο ιερέας Γεώργιος.

Ο δρόμος προς τον πανεθνικό γιορτασμό της ημέρας της βάπτισης της Ρωσίας, η οποία από τώρα θα γιορτάζεται στις 28 Ιουλίου, είχε ανοίξει το 1988. Τότε οι ορθόδοξοι χριστιανοί γιόρτασαν πανηγυρικά την χιλιετία του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου. Εκείνες τις μέρες, όπως θα έλεγε κανείς, έπεσε το τείχος που χώριζε το λαό από το ιστορικό του παρελθόν. Το καθεστώς της κρατικής γιορτής που έχει καθιερωθεί φέτος, δείχνει ότι στη συνείδηση της κοινωνίας η Εκκλησία έγινε αυτό που ήταν στην εποχή του Αγίου ηγεμόνα Βλαντίμιρ και αργότερα, δηλαδή το πνευματικό στήριγμα της Ρωσίας.

«Η Φωνή της Ρωσίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com