4 Ιουν 2010

Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας : “O Ποντίφικας..μιλά με καθάριο λόγο”!!!

Χριστόφιας: «Ιστορικό γεγονός» η επίσκεψη του Πάπα

Αποκλειστική συνέντευξη Χριστόφια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επίσκεψη Πάπα.

«Ιστορικό γεγονός» για την Κύπρο χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την άφιξη το απόγευμα στην Κύπρο του Πάπα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, η οποία να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα» .

Ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο μοιράζεται ένα «κοινό όραμα για την παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, τον πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμούς και της κοινωνικής αδικίας» .

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζει τον Πάπα ως ένα άνθρωπο που στοχάζεται πολύ και τονίζει ότι «είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα της ανθρωπότητας για τα οποία μιλά με καθαρό λόγο» .

Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ακόλουθο:

-Ποια σημασία αποδίδετε στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’; Εκτιμάτε ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της Κύπρου και του προβλήματός της;

-Χωρίς καμιά αμφιβολία η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ είναι ιστορικό γεγονός για την Κύπρο. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο και αυτό ασφαλώς προσθέτει στην ιστορικότητα της επίσκεψης. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή την οποία ταλανίζουν διάφορα πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, ένα εκ των οποίων είναι το Κυπριακό. Η κατίσχυση της ειρήνης, που είναι πανανθρώπινο ιδανικό, εξυπηρετείται μέσα από τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση διεθνών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό. Ο Πάπας Βενέδικτος έρχεται σε μια χώρα που είναι μοιρασμένη, που υποφέρει από την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της. Έρχεται σε μια χώρα στην οποία από το 1974 τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του λαού της παραβιάζονται από την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναδεικνύει τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα.

-Ποια θέματα θα συζητήσετε με τον Ποντίφικα;

-Με τον Πάπα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, των πανδημιών, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής αδικίας. Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για την κατάσταση της ανθρωπότητας σήμερα. Θα ενημερώσω ασφαλώς την Αυτού Αγιότητα για το Κυπριακό πρόβλημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δίκαιη επίλυσή του. Θα συζητήσουμε για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέμα για το οποίο ο Ποντίφικας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην ατζέντα είναι, επίσης, το θέμα του διαπολιτισμικού διαλόγου καθώς και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Βατικανό.

-Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο διάλογο θρησκειών-πολιτισμών με στόχο την ειρήνη και κατανόηση μεταξύ λαών και ανθρώπων;

-Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στην περιοχή μας συναντιούνται πολλοί πολιτισμοί και θρησκείες και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει και διαδραματίζει ρόλο στο διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Αυτό επιδιώκουμε και γι' αυτό εποικοδομητικά εργαζόμαστε στηριγμένοι στις εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής. Στόχος μας είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος από περιοχή συγκρούσεων σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος, προσφέρει πολλές υπηρεσίες και συμβάλλει έτσι ώστε να επιτευχθούν πολιτικές λύσεις που να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη συνεργασία.

-Έχετε συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ στο Βατικανό. Ποια είναι η γνώμη σας για την προσωπικότητα και του έργου του ανδρός;

-Έχω συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ δύο φορές στο Βατικανό. Μια φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μια ως Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είναι ένας άνθρωπος που στοχάζεται πολύ, έντονα ενδιαφέρεται και αναπτύσσει δραστηριότητα σε οικουμενικά ζητήματα όπως είναι η ειρήνη, το περιβάλλον, η φτώχεια και η ανάγκη αντιμετώπισής της. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Ποντίφικα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τα οποία μιλά με καθάριο λόγο.

«Καθημερινή»04/06/2010 - με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ

-Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας: «Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου…θα ενδυναμώσει…τις ήδη στενές σχέσεις με το κράτος της Αγίας Έδρας».

-Διοργάνωση Έκθεσης στην Κύπρο «όπου τονίζονται ιδιαίτερα οι σχέσεις της Κύπρου με…το Βατικανό και ευρύτερα το Ρωμαιοκαθολικό κόσμο της Ευρώπης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com