16 Ιουν 2009

Ο «εκβουδισμός» των Κάτω Χωρών


Τα τελευταία χρόνια, ο Βουδισμός στις Κάτω Χώρες έγινε η τρίτη από τις πιο δημοφιλείς παγκόσμιες θρησκείες : ο αριθμός των οπαδών της αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Ήδη, 250 χιλιάδες κάτοικοι των Κάτω Χωρών, κυρίως ιθαγενείς Ολλανδοί, είναι Βουδιστές, και δηλώνουν την εγγύτητά τους με αυτή τη θρησκεία.Εκτιμώντας αυτή την τάση, μπορούμε να μιλάμε όχι πλέον για εξισλαμισμό αλλά για «εκβουδισμό» της ολλανδικής κοινωνίας, γράφει η εφημερίδα «Volkskrant».
Εν τω μεταξύ, το 1998 στη χώρα ζούσαν μόνο 16 χιλιάδες Βουδιστές, 4 χιλιάδων ιθαγενών Ολλανδών και 12 χιλιάδων μεταναστών από την Ασία.
Ταυτόχρονα, οι θρησκειολόγοι πιστεύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι Ολλανδοί που αυτοαποκαλούνται Βουδιστές, δεν γνωρίζουν ακριβώς τί είναι αυτή η θρησκεία.
http://www.bogoslov.ru/
Μάλιστα ο «εκβουδισμός» των Κάτω Χωρών φάνηκε ακόμα και στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (16 - 25 Μαρτίου) που οργανώσε μεγάλο αφιέρωμα στα σύγχρονα ολλανδικά ντοκιμαντέρ. Όπως έγραψε η εφημερίδα «Καθημερινή» 08/02/2007 «Το πολυθεματικό πανόραμα των ολλανδικών ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει από τις σιωπές του νεκροταφείου του Περ Λασέζ στο Παρίσι και τα όνειρα ενός Ολλανδού τραπεζίτη που παίρνουν σάρκα και οστά στη Βενεζουέλα, μέχρι τα ερείπια στο Μπαμ του Ιράν μετά τον σεισμό και το Χρυσό Τρίγωνο στην Ταϊλάνδη, όπου ένας πρώην μποξέρ, νυν βουδιστής μοναχός εμπνέει και φροντίζει τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
=================================
Ο Βουδισμός είναι θρησκεία χωρίς Θεό
, που προσπαθεί με την άρνηση της ζωής, καθώς και με μεθόδους μυστικισμού, εσωτερικής αταραξίας, αυτοστοχασμού και ατέλειωτης περισυλλογής να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους οπαδούς του.
Προβάλλει μάλιστα έντονα την άρνηση της ζωής στην οποία φτάνουν οι Βουδιστές με την εσωτερική αταραξία,το «Νιρβάνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com