4 Απρ 2009

Άρωμα Βυζαντίου από το Άγιο Όρος στο Παρίσι.


Μια άριστα οργανωμένη επιχείρηση στην οποία πήραν μέρος πλοία, φορτηγά, αεροπλάνα και αστυνομικές δυνάμεις στήθηκε για τη μεγάλη έξοδο κειμηλίων του ορθόδοξου μοναχισμού από την Ελλάδα. Δέκα ημέρες διήρκεσε η αερομεταφορά των εκατόν ογδόντα θησαυρών του Αγίου Ορους που εξήλθαν από το Περιβόλι της Παναγίας με άκρα μυστικότητα την Κυριακή της 22ας Μαρτίου για να ξεκινήσουν το κοσμικό τους ταξίδι τους προς την Πόλη του Φωτός.
Χθες, η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη σημασία της έκθεσης, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 9 Απριλίου στο Petit Palais του Παρισιού, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η προετοιμασία της μεγάλης εξόδου είχε αρχίσει νωρίς στα δέκα μοναστήρια που συμμετέχουν στην έκθεση. Οι Αγιορείτες πατέρες με τη βοήθεια της εταιρείας μεταφορών «κλείδωσαν» σε κιβώτια τα ιερά τους αντικείμενα και με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης τα μετέφεραν στο λιμάνι της Δάφνης - τον πρώτο σταθμό της επιχείρησης μεταξύ Χερσονήσου του Αθω-Αθήνας-Παρισιού. Ναυλωμένο καράβι έβγαλε εκτός Ορους το πολύτιμο υλικό, το οποίο μεταφέρθηκε οδικώς στην Αθήνα και από το πρωί της Δευτέρας άρχισε το τρίτο μέρος της επιχείρησης αερομεταφοράς που ολοκληρώθηκε σταδιακά με πέντε συνολικά αποστολές.
Ισάριθμα ναυλωμένα αεροσκάφη πετούσαν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προς τη γαλλική πρωτεύουσα αποκλειστικά για τα ιερά κειμήλια του ορθόδοξου μοναχισμού. Τους θησαυρούς συνόδευαν εκτός από τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές ένας αντιπρόσωπος του Αγίου Ορους, υπεύθυνος για την ασφαλή παράδοση των ιερών κειμηλίων στον χώρο, όπου θα φιλοξενηθούν επί δύο μήνες.
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η τελευταία αποστολή της επιχείρησης, η κατάληξη της οποίας αναμένεται τη μεθεπόμενη Πέμπτη στη γαλλική πρωτεύουσα όπου μοναχοί του Αθω, μακριά από την κατάνυξη των μοναστηριών, θα μεταφέρουν το άρωμα Βυζαντίου. Αγιορείτικες ψαλμωδίες από μια χορωδία με τους καλύτερους ψάλτες της Αθωνικής Πολιτείας θα πλημμυρίσουν το Petit Palais κατά τη μεγαλοπρεπή τελετή των εγκαινίων μιας έκθεσης για την οποία στήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση εξόδου κειμηλίων από την Ελλάδα.
Πηγή: «Καθημερινή»
Τα επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές των Αγιορείτικων μοναστηριών: του Βατοπαιδίου, των Ιβήρων, του Διονυσίου, του Παντοκράτορα, του Καρακάλλου ,του Σιμώνα Πέτρας, του Αγίου Παύλου, του Ξενοφώντος, του Γρηγορίου, καθώς και του Πρωτάτου - του διοικητικού κέντρου του Αγίου Όρους- στις Καρυές.
Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de ParisAvenue Winston Churchill 75008 Paris-Τηλ: 01 53 43 40 00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com