30 Ιουν 2014

Δημήτριος Νατσιός, Όλο το μυαλό μας πήγε στα πόδια...του Σαμαρά



Όλο το μυαλό μας πήγε στα πόδια...του Σαμαρά
Είναι ξέσπασμα πατριωτισμού ή εκτόνωση της λαϊκής απελπισίας και φρίκης που προκαλούν η δυστυχία και οι οικονομικοπολιτικές αχρειότητες των κυβερνήντων; «Ελλάς! ολέ! ολέ! Δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ! Ελλάς ολέ! ολέ!», τραγουδά, εν χορώ, η πιτσιρικαρία στις γειτονιές. Και οι γονείς τους «ψήλωσαν ένα μπόι» εξ αιτίας του θριάμβου της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Και το 2004 πάλι «μεγάλες στιγμές» βιώναμε. Ξεδιπλώθηκαν σημαίες στα μπαλκόνια, αποτυπώθηκε το σύμβολο σε μπλουζάκια, ζούσαμε το «έπος» της Πορτογαλίας. Το ερώτημα παραμένει: Είναι υγιής η ταύτιση της ποδοσφαιρικής ομάδας με το έθνος; Είναι «ξέσπασμα» ή παραλήρημα οι φρενήρεις ενθουσιασμοί;

Οι Απόστολοι του Χριστού



Οι Απόστολοι του Χριστού
 Αν ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των Αγίων Πατέρων, διότι στη διάρκεια του τιμούμε τις μνήμες μεγάλων Πατέρων, με πρώτη τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και τελευταία τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, ο Ιούνιος είναι ο μήνας των Αγίων Αποστόλων. Γιατί κορυφαία γιορτή το μήνα αυτό είναι η γιορτή της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και αμέσως μετά από αυτή είναι η γιορτή της Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων.
Τιμούμε τους Αποστόλους, διότι είναι πρώτοι στην αγιοκατάταξη. Είναι οι πρώτοι μετά τον Ένα. Τον Ιησού Χριστό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Απόστολος Παύλος. «Ο Θεός, λέει έθετο εν τη Εκκλησία πρώτον Αποστόλους, δεύτερον προφήτας, τρίτον διδασκάλους, έπειτα δυνάμεις, είτα χαρίσματα ιαμάτων, αντιλήψεις, κυβερνήσεις, γένη γλωσσών..» (Α΄Κορινθ. 12, 28).

Δωρεάν το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ στους μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι.



30-06-14
Δελτίο Τύπου
Από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, σχετικά με την παραχώρηση χώρων για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων, κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Id al Fitr)
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, να παραχωρηθούν δωρεάν για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, κατά την μεγάλη εορτή της μουσουλμανικής θρησκείας, της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Id al Fitr), σε όσους μουσουλμάνους της περιοχής της πρωτευούσης το επιλέξουν, δύο χώροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), οι οποίοι κατά τα παρελθόντα έτη έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Νίκος Χειλαδάκης, Η Τουρκία ανακινεί ζήτημα μειονότητας στην Ρόδο με θρησκευτικές διαστάσεις

Τουρκικό δημοσίευμα (53)
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΙΝΕΙ  ΖΗΤΗΜΑ   ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΜΕ  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το γνωρίζουμε και έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι εδώ και χρόνια και ειδικά από τις αρχές του  2002 όταν υπηρετούσε στην Ρόδο σαν Τουρκάλα πρόξενος η περίφημη η Nilufer Feyzioğlu, κόρη του πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας,  Turhan Feyzioğlu   και πρωτεργάτη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο,  οι Τούρκοι έχουν οργανώσει μια καλοστημένη εκστρατεία ανάδειξης  τουρκικής μειονότητας στην νήσο και όχι μόνο. Και όλα αυτά χωρίς καμία ελληνική αντίδραση. Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια  διάφορα τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία έχουν αλωνίσει το νησί για να προβάλουν την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας που δήθεν καταπιέζεται από το ελληνικό κράτος. Παράλληλα με καλά οργανωμένες «δημοσιογραφικές» αποστολές,  προσπαθούν να εμφυσήσουν εθνικιστική τουρκική συνείδηση στα παιδία των μουσουλμάνων που ζουν στο νησί. Μάλιστα δεν διστάζουν να προβάλουν διεθνώς την άποψη ότι τα μουσουλμανικά μνημεία στη Ρόδο καταρρέουν από την ελληνική αδιαφορία, ενώ αντιθέτως αυτά έχουν τύχει ακόμα και σε καιρούς οικονομικής ένδειας την αμέριστη στήριξη με προγράμματα ανακαίνισης και συντήρηση τους.

Γόρτυνος Ιερεμίας, Το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την καθαρή διδασκαλία των χριστιανών



         † Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
                 ΙΕΡΕΜΙΑΣ
ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ
(Γιά τόν λαό)
Μάθημα 1ον
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ*
1. Ἡ νέα σειρά τῶν κηρυγμάτων μας, ἀδελφοί χριστιανοί, θά εἶναι μία ἁπλῆ δογματική διδασκαλία τῆς πίστης μας. Πρέπει νά γνωρίζουμε τήν ἀλήθεια τῆς πίστης μας, ὅπως αὐτή ἀποκαλύφθηκε στούς ἁγίους Προφῆτες καί Ἀποστόλους καί ἔπειτα αὐτοί τήν παρέδωσαν σέ μᾶς. Ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία φρόντιζε ἀπό τήν ἀρχή τῆς ὕπαρξής της τά παιδιά της νά κατέχουν τήν ἀλήθεια καί νά βρίσκονται στήν ὀρθή πίστη. Ἡ μεγαλύτερή μου χαρά, λέει ὁ εὐαγγελιστής Ἰωάννης, εἶναι νά βλέπω ὅτι τά πνευματικά μου παιδιά πορεύονται στήν «ἀλήθεια», στήν ὀρθή πίστη δηλαδή: «Μειζοτέραν τούτων οὐκ ἔχω χαράν – λέει –, ἵνα ἀκούω τά ἐμά τέκνα ἐν ἀληθείᾳ περιπατοῦντα» (Γ´ Ἰωάν. 4). Καί πρέπει νά μάθουμε τήν ὀρθή πίστη, γιά νά ἔχουμε ὀρθή ζωή. Γι᾽ αὐτό καί ὁ εὐαγγελιστής Ἰωάννης, στό χωρίο πού ἀνέφερα, λέει «περιπατοῦντα», πού σημαίνει τήν πρακτική ἐφαρμογή τῶν ἀληθειῶν τῆς πίστης μας. 

"Λατρείες" (cults) ανάμεσά μας η κρυφή απειλή της καθημερινής μας ζωής



«ΛΑΤΡΕΙΕΣ» (cults) ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
Η ΚΡΥΦΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ
Ἔχουμε συχνά ἀναφερθεῖ στίς μεθοδεύσεις τῶν «λατρειῶν» (cults) γιά την ἐνσωμάτωση ὀπαδῶν στίς τάξεις τους. Ἡ ἄσκηση σκληρῆς ἐργασίας, ἡ στέρηση τοῦ ὕπνου, ἡ περιορισμένη ἤ εἰδική διατροφή, ἡ ἀπομόνωση ἀπό τό παλαιό περιβάλλον και ἡ μονοπώληση τῆς πληροφόρησης εἶναι λίγα ἀπό τά ἐργαλεῖα πού οἱ ὁμάδες αὐτές χρησιμοποιοῦν, ὥστε συχνά νά παραλληλίζονται οἱ μέθοδοι αὐτές μέ τίς μεθόδους πλύσης ἐγκεφάλου πού ἀσκοῦνται σε αἰχμαλώτους πολέμου.  
Στά πλαίσια αὐτῆς τῆς ἐνημέρωσης ἀξίζει νά ἀναφερθοῦμε στό ἀξιόλογο βιβλίο «Λατρεῖες ἀνάμεσά μας» (Cults in Our Midst)1 τῶν Μάργκαρετ Σίγκερ (Margaret Singer, 1921–2003) καί Γιάνια Λάλικ (Janja Lalich, 1945-), ἐκ τῶν ὁποίων ἡ πρώτη κατεῖχε διδακτορικό στήν Ψυχολογία, ἐνῶ ἡ δεύτερη στήν Φιλοσοφία. 

Η Αποστολική Σύνοδος



Προτού αναφερθούμε, εν συντομία, στην Αποστολική Σύνοδο, πρέπει, καταρχάς, να κατανοήσουμε τον όρο «Σύνοδος» στην Ορθοδοξία. Ο θεσμός της Συνόδου στην Εκκλησία μας, λοιπόν, είναι σημαντικός, καθώς έτσι αποκαλύπτεται ο τρόπος λειτουργίας της Εκκλησίας ως κοινωνικού σώματος. Η Σύνοδος είναι το ανώτατο διοικητικό σώμα της Εκκλησίας και απαρτίζεται από τους Επισκόπους της. Κάθε τοπική Εκκλησία έχει Ιερά Σύνοδο, η οποία συνέρχεται -συγκαλείται προς ρύθμιση και εξέταση των διαφόρων θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν στην Εκκλησία, ώστε να εξασφαλίζεται η υγειής λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος. Για παράδειγμα, Σύνοδος συγκαλείται για την εκλογή και χειροτονία νέων Επισκόπων.
Από την εκκλησιαστική ιστορία μαθαίνουμε για τις Οικουμενικές Συνόδους. Αυτές ήσαν μεγάλες συνελεύσεις Επισκόπων από όλη την οικουμένη. Σκοπός και στόχος τους ήταν η οριοθέτηση της ορθής πίστης και η κανονική λειτουργία της Εκκλησίας. Έτσι στις Οικουμενικές Συνόδους πάρθηκαν αποφάσεις σχετικές με Δογματικά-Θεολογικά θέματα και ζητήματα Κανονικού Δικαίου, που απασχολούσαν εκείνη τη χρονική περίοδο όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά τρόπο που να διασφαλίζουν και το μέλλον. 

Οι Αστέρες νετρονίων και Πάλσαρς



Οι Αστέρες νετρονίων και Πάλσαρς
Ένας αστέρας νετρονίων είναι μία από τις τρεις μορφές των τελικών υπολειμμάτων της εξέλιξης ενός αστέρα. Είναι, θα λέγαμε, είδος «αστρικού πτώματος» (τα άλλα δύο είναι ο λευκός νάνος και η μαύρη τρύπα). Ο αστέρας νετρονίων σχηματίζεται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα μεγάλης μάζας μετά από έκρηξη υπερκαινοφανούς. Οι αστέρες νετρονίων είναι πολύ μικροί για ουράνια ανίχνευση, αλλά βρέθηκε ότι οι θεωρητικές τους ιδιότητες αντιστοιχούν με τις παρατηρούμενες ιδιότητες των ραδιοπηγών πάλσαρ, που ανακάλυψαν οι [ραδιο]αστρονόμοι το 1967, και έκτοτε ταυτίσθηκαν με αυτές. Ο μέσος αστέρας νετρονίων έχει μεν μάζα ίση με 1,5-2 ηλιακές μάζες, αλλά η ακτίνα του κυμαίνεται από μόλις 10 ως 20 χλμ! Επομένως ο όγκος του είναι τρισεκατομμύρια φορές μικρότερος του ηλιακού [έτσι η πυκνότητα της ύλης του διαμορφώνεται από 80.000.000.000.000 (80 τρις) έως 2.000.000.000.000.000 (δύο τετράκις εκατομ.) γραμμάρια/κ.ε.!. Αλλιώς, το περιεχόμενο ενός κουταλιού του γλυκού από υλικό τέτοιων αστέρων θα ζύγιζε τουλάχιστον 80 εκατομ. τόνους!]. 

29 Ιουν 2014

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Ρώμη υπο τον Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα για την εορτή Πέτρου και Παύλου (Φωτογραφίες & Βίντεο)

2014-06-29 Vatican Radio
(Vatican Radio) Pope Francis addressed the Delegation of the Ecumenical Patriarchate at the Vatican on Saturday to mark the Solemnity of the Holy Apostles Peter and Paul, celebrated on 29 June.
In his message, the Pope recalled the pilgrimage he shared with Ecumenical Patriarch Bartholomew I to the Holy Land last month and their common prayer at the Vatican with the presidents of Israel and Palestine.

Νιγηρία: Ισλαμιστές επιτίθενται σε εκκλησίες. Για δεκάδες νεκρούς κάνουν λόγο αυτόπτεις μάρτυρες



Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σήμερα σε εκκλησίες κοντά στο Τσίμποκ, το χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου στα μέσα Απριλίου είχαν απαχθεί περισσότερες από 200 μαθήτριες, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για “δεκάδες” νεκρούς.
 “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, σκοτώθηκαν δεκάδες πιστοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά”, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας κάτοικος του Τσίμποκ, ο Τίμοθι Τζέιμς.
 Καμιά από τις πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό και δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον νιγηριανό στρατό.

Των Δώδεκα Αποστόλων.Η πίστη μας είναι αληθινὴ. (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Ἡ πίστι μας εἶνε ἀληθινὴ
Ἡ θρησκεία μας, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡ μόνη ἀληθινή.  Ἐλευθερώνει ἀπὸ τὴν ἁμαρτία, ὁδηγεῖ στὴν αἰώνιο ζωή. Οἱ ἄπιστοι θὰ μᾶς ποῦν· Εὔκολα τὸ λέτε, ἔχετε ὅμως ἀποδείξεις;
Ἡ πίστις μας ἔχει ἄπειρες ἀποδείξεις. Μία ἀπὸ αὐτὲς εἶνε οἱ ἀπόστολοι , τοὺς ὁποίους ἑορτάζουμε. Θὰ προσπαθήσω νὰ σᾶς δείξω, ὅτι ἡ ζωή, ἡ διδαχὴ καὶ τὸ τέλος τῶν ἀποστόλων βεβαιώνουν, ὅτι ἡ θρησκεία μας εἶνε ἀληθινή.

Νίκος Χειλαδάκης, Τζιχαντιστές, Κούρδοι και…… ελληνικά πλοία, δουλεύουν για ΗΠΑ και Ισραήλ




ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ, ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ… ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Γεγονός είναι πως η μεγάλη επέλαση των φανατικών ισλαμιστών Τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ, τους πρώτους που ωφέλησε είναι οι Κούρδοι. Αφού απηλλάγησαν από την «ενοχλητική» Βαγδάτη που δεν ήθελε με κανένα τρόπο να εκμεταλλεύονται μονομερώς τα πετρέλαια του βορείου Ιράκ, προχώρησαν σε συνεργασία με τον τουρκικό παράγοντα που ελέγχει τον ενεργειακό αγωγό προς το τουρκικό λιμάνι Τζευχάν στην Μεσόγειο, σε μαζικές εξαγωγές του πετρελαίου από τις πηγές που έχουν καταλάβει. Η νόμιμη σιϊτική κυβέρνηση της Βαγδάτης, που ουσιαστικά αποκόπηκε από το βόρειο Ιράκ εξ’ αιτίας της προέλασης και των σφαγών των Τζιχαντιστών, το μόνο που μπορεί να κάνει στην δεδομένη συγκύρια είναι να παρακολουθεί και να διαμαρτύρεται για τις παράνομες, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, κουρδικές εξαγωγές του πετρελαίου που εξάγεται μέσα από την επίσημη ιρακινή επικράτεια.

Πού βρίσκονται άραγε σήμερα η Αγωγή και η Παιδεία με αρετή;




Πού βρίσκονται άραγε σήμερα η Αγωγή και η Παιδεία με αρετή;
  Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ
* Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε μια έκθεση που συνδέει την οικονομική ανάπτυξη με την εκπαίδευση. Το ανησυχητικό για μας είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Όπως επισημαίνεται η εκπαίδευση στην Ελλάδα παρουσιάζει το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα  σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο καταλαμβάνει ασθμαίνοντας την 33η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες.
Ο πίνακας που βρίσκει τη χώρα μας λίγες θέσεις πριν το τέλος, ανάμεσα στην Τουρκία, την Ταϊλάνδη και την Κολομβία βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις μαθητών και σπουδαστών στις διάφορες χώρες. Στις γνωστικές δεξιότητες η Ελλάδα καταλαμβάνει πάλι την 33η θέση, ενώ όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο πέφτει ακόμα περισσότερο, στην 35η θέση, με τη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη να ακολουθούν, ενώ η Ινδονησία κατέχει την τελευταία θέση.

Μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου



Απόστολος: Β΄ Κορ. ια΄ 21-ιβ΄ 9
Ευαγγέλιο: Ματθ. ιστ΄13-19
Πέτρος και Παύλος. Δυο πρόσωπα στα οποία είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή. Δυο πρόσωπα τα οποία δεσπόζουν στα σημερινά αναγνώσματα. Στον μεν Απόστολο κυριαρχεί το όνομα του Παύλου, στο δε Ευαγγέλιο ξεχωρίζει το όνομα του Πέτρου. Και τούτο γιατί σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η διαχρονική δε τιμή των δυο Αποστόλων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εικόνες των δυο Αποστόλων είναι τοποθετημένες δεξιά και αριστερά της εικόνας της «δέησης» στο εικονοστάσι.
Ο Απόστολος Πέτρος μεριμνά κυρίως για τους Χριστιανούς που προήλθαν από την τάξη των Ιουδαίων, ο δε Απόστολος Παύλος έχοντας σαν αφετηρία τους Ιουδαίους απευθύνεται, στη συνέχεια, στα έθνη, στους ειδωλολάτρες, για τούτο και χαρακτηρίζεται Απόστολος των «Εθνών».

28 Ιουν 2014

Διήμερη ΠΡΟΣΕΥΧΗ και νηστεία στην Αττική και σε όλη την Ορθόδοξη Χριστιανική Ελλάδα μέχρι να τελειώσει η “επιδρομή ΑΚΡΙΔΩΝ” της Εταιρείας Σκοπιά στη χώρα που ανέδειξε εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς μάρτυρες του Ιησού Χριστού !

Η αμερικάνικη εταιρεία Σκοπιά, στα πρότυπα κάθε “σωστής εταιρείας πυραμίδας”, αποφάσισε να διοργανώσει ένα παγκόσμιο συνέδριο των στελεχών της- ισόβιων πλασιέ στην Ελλάδα,για να προσπαθεί να συγκρατήσει τη μείωση των μελών της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. 

Κύκλοι, τρίγωνα, αριθμοί... μα ουδαμού ευθεία



ΚΥΚΛΟΙ, ΤΡΙΓΩΝΑ, ΑΡΙΘΜΟΙ… ΜΑ ΟΥΔΑΜΟΥ ΕΥΘΕΙΑ
Ἀποτελεῖ κοινή διαπίστωσι, ὅτι σέ ἄλλους ἀνθρώπους ἀρέσουν τά θετικά καί σέ ἄλλους τά θεωρητικά μαθήματα. Ἄλλοι αἰσθάνονται κλίσιν σέ θέματα φιλολογικοῦ χαρακτῆρος καί ἀρέσκονται εἰς τήν ἀνθρωπιστικήν λεγομένην παιδείαν καί ἄλλοι εἰς τόν τεχνοκρατισμόν μέ ὅλην τήν δέσμην τῶν σπουδῶν πού αὐτή περιλαμβάνει. Ὑπάρχουν βεβαίως καί οἱ ὀλίγοι, πού συνδυάζουν ἤ προσπαθοῦν νά συνδυάσουν καί τούς δύο κύκλους σπουδῶν καί αὐτό εἶναι ὁπωσδήποτε πληρέστερο.
Ἐκεῖ ὅμως πού ὅλοι οἱ Νεοέλληνες συμφωνοῦμε καί ἀναπαυόμεθα εἶναι ἡ κοινή βάσις τῆς Γεωμετρίας. Ναί, τῆς Γεωμετρίας καί μάλιστα εἰς τό κεφάλαιον τῶν «κύκλων»! Θά ἐρωτήσετε πῶς καί γιατί; Ὄχι μόνον διότι τό κακόν πού κάνει «κύκλους» μᾶς ἔχει «περικυκλώσει» καί δείχνει νά ἐπιμένῃ τό «μάτι τοῦ κυκλῶνα», ὄχι μόνον διότι ὅσοι τό ὑπηρετοῦν ἀρέσκονται εἰς τά ποικίλα «κυκλώματα» καί ἔτσι ἐπαληθεύεται ἡ Γραφή ὅτι «κύκλῳ οἱ ἀσεβεῖς περιπατοῦσι…» (Ψαλμ. ΙΑ´, 9), ἀλλά καί διότι οἱ «ἄσπονδοι φίλοι μας» καί «καλοί μας γείτονες» μᾶς ἔχουν κυκλωμένους δίχως νά μποροῦμε νά πάρωμε ἀνάσα.

Πρωτοπρ. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος, Ὁ ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης γιά τούς ἁγίους ἐνδόξους Νεομάρτυρες



Ἐν Πειραεῖ   28-6-2014
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ
πρωτοπρεσβ. π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος, ἐφημ. Ἱ. Ν. Ἁγίας Παρασκευῆς Ν. Καλλιπόλεως Πειραιῶς
Ἑορτάζει ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τήν Κυριακή Γ΄ τοῦ Ματθαίου, τήν μνήμη τῶν ἁγίων ἐνδόξων Νεομαρτύρων. Τί εἶναι, ὅμως, νεομάρτυς; Ποιός θεωρεῖται νεομάρτυς;
Σύμφωνα μέ τόν ἅγιο Νικόδημο τόν Ἁγιορείτη, ὡς Νεομάρτυρες χαρακτηρίζονται ὅσοι μαρτύρησαν γιά τήν πίστη τοῦ Χριστοῦ μετά ἀπό τό 1453 μ.Χ., δηλ. μετά τήν ἄλωση τῆς Κων/λεως, ἀπό τούς Μωαμεθανούς Τούρκους, ἐπειδή ἀρνήθηκαν νά ἀσπασθοῦν τόν Ἰσλαμισμό, Μωαμεθανισμό, Μουσουλμανισμό. Οἱ Νεομάρτυρες ὀνομάσθηκαν ἔτσι, γιά νά διακρίνονται ἀπό τούς παλαιούς μάρτυρες τῶν πρώτων χριστιανικῶν αἰώνων ἤ καί ἀργότερα τῆς εἰκονομαχίας. Ὁ ἅγιος Νικόδημος στό προοίμιο τοῦ ἔργου του «Νέον Μαρτυρολόγιον», ὅπου ὑπάρχουν συγκεντρωμένοι οἱ περισσότεροι βίοι τῶν Νεομαρτύρων, κάνει τήν ἑξῆς πολύ σημαντική ἐρώτηση : «Γιά ποιά αἴτια εὐδόκησε ὁ Θεός νά ἐμφανιστοῦν αὐτοί οἱ νέοι Μάρτυρες στούς τωρινούς καιρούς»; Τήν ἀπάντηση, βεβαίως, μᾶς τήν δίνει μέ ὀξύνοια ὁ ἴδιος, ἀπαριθμώντας πέντε αἴτια.

Νίκος Χειλαδάκης, Με το έμπα στο Ραμαζάνι, οι πρώτες επιθέσεις κατά χριστιανών στην Τουρκία




ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΑ ΣΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν πρόλαβε να αρχίσει οι αποκαλούμενος ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι και στην Τουρκία άρχισαν οι πρώτες άγριες επιθέσεις κατά χριστιανικών στόχων, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο μη μουσουλμανικό πληθυσμό της γειτονικής χώρας.  Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς ο ισλαμικός φανατισμός που έχει «ανάψει» σε όλη την Μέση Ανατολή, έχει διαχυθεί έντονα και στην Τουρκία. Για τον λόγο αυτό πολλοί προβλέπουν να ενταθούν οι επιθέσεις κατά χριστιανικών στόχων με ανυπολόγιστες συνέπειες για την σωματική και όχι μόνο ακεραιότητα γενικά των μη μουσουλμάνων.

Τὸ ὅραμα τῆς Δαμασκοῦ (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Τὸ ὅραμα τῆς Δαμασκοῦ
Ἂν ὑπάρχῃ, ἀγαπητοί μου, ἕνα ὄνομα, τὸ ὁποῖο ἐμεῖς οἱ Χριστιανοὶ μποροῦμε νὰ προβάλλουμε στοὺς ἀπίστους ὅλων τῶν αἰώνων ὡς τὴν πλέον ἀκαταμάχητη ἀπόδειξι τῆς θείας προελεύσεως τοῦ Χριστιανισμοῦ, τῆς καταπληκτικῆς ἐπιρροῆς ποὺ ἐξασκεῖ ἐπάνω στὴν ἀνθρώπινη ψυχή, αὐτὸ τὸ ὄνομα δὲν μπορεῖ νὰ εἶνε ἄλλο παρὰ τὸ ὄνομα Παῦλος.

Η εννοιολογική στρέβλωση της ευχής, της Μεγάλης Συναπτής«Υπέρ της των πάντων ενώσεως» από τους «οικουμενιστές»



Η ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ, ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΑΠΤΗΣ «ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ»
Η ευχή «Υπέρ της των πάντων ενώσεως», της Μεγάλης Συναπτής, από τα λεγόμενα «ειρηνικά», ερμηνεύεται από κάποιους οικουμενιστές, ως ένωση των «εκκλησιών» διαφόρων δογμάτων.   Γιατί διαστρέφουν τη σημασία και το νόημα της ευχής τούτης από τη Μεγάλη Συναπτή; 
 Δεν είναι ακρότητα, αλλά αλήθεια να πούμε ότι η ευχή «Υπέρ της των πάντων ενώσεως», την ένωση εννοεί πάντων των ανθρώπων και  εξυπακούει την επιστροφή στη Μία Αγία Εκκλησία.  Οι οικουμενιστές ερμηνεύουν τούτη την ευχή λανθασμένα, ότι δηλαδή εννοεί την ένωση των «εκκλησιών» διαφόρων δογμάτων, ερμηνεία η οποία αφορμάται από την ανθρωπάρεσκη αγάπη. «Παν νόημα εμπαθές», για να χρησιμοποιήσομε και την έκφραση του Αγίου Νείλου του ασκητού, γιατί πράγματι περί εμπαθούς εννοίας της «αγάπης» πρόκειται, στρεβλώνει και την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη προς τον άνθρωπο, διότι φρονώ ότι το κάλλος της εν Χριστώ αγάπης, εν αληθεία νοείται.   Εάν  θέλομεν να έχομε «αγάπην τε άπειρον προς τε τον Θεόν και ανθρώποις»*  θα πρέπει την επιστροφή πάντων των ανθρώπων να επιζητούμε στην Μία Αγία  Εκκλησία. Στη Μεγάλη Συναπτή, η ευχή «και της των πάντων ενώσεως», την ένωση όλων των ανθρώπων σαφώς εννοεί και φυσικά εξυπακούει την επιστροφή στη Μία Αγία Εκκλησία.

27 Ιουν 2014

Κυριακή Γ΄ Ματθαίου – Στην εορτή των Πρωτοκορυφαίων




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Β´ Κορ. ια´ 21-ιβ´ 9
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Ματθ. ιστ´ 13-19
«Ποίοις πνευματικοῖς ᾄσμασιν ἐπαινέ­σωμεν Πέτρον καὶ Παῦλον;»... Ἑορτάζουν σήμερα «οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι καὶ τῆς οἰκουμένης διδάσκαλοι», κι ὁ ἱε­­ρὸς ὑμνογράφος ἐκφράζει τὴν ἀπορία ὅλων μας: Μὲ τί λόγια καὶ μὲ ποιοὺς ὕμνους νὰ πλέξουμε ἐγκώμια καὶ νὰ τιμήσουμε ἐ­­­πάξια τοὺς δύο Πρωτοκορυφαίους Ἀποστόλους;... 
Ὡστόσο κάποια διέξοδο στὴν ἀδυναμία μας μᾶς δίνει τὸ ἀποστολικὸ ἀνάγνωσμα τῆς ἑορτῆς, ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν Β΄ πρὸς Κορινθίους ἐπιστολή, ὅπου ὁ ἀπόστολος Παῦλος, γιὰ νὰ ἀντικρούσει αὐτοὺς ποὺ τὸν ἀμφισβητοῦν, ἀναγκάζεται νὰ ὑπερασπισθεῖ τὸ ἀποστολικό του ἀξίωμα καὶ νὰ περιγράψει ὁ ἴδιος τοὺς κόπους καὶ τὰ παθήματα ποὺ ὑπέμεινε στὸ ἔργο τῆς διαδόσεως τοῦ Εὐαγγελίου: «ἐν κόποις περισσοτέρως, ἐν πληγαῖς ὑπερβαλλόντως, ἐν φυλα­καῖς περισ­σοτέρως, ἐν θα­νά­τοις πολ­λάκις».

Κυριακή Γ΄ Ματθαίου -«μακάριος εἶ, Σίμων Βαριωνᾶ, ὅτι σὰρξ καὶ αἷμα οὐκ ἀπεκάλυψέ σοι, ἀλλ᾽ ὁ πατήρ μου ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς».


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ἀπόστολος: Β´ Κορ. ια´ 21-ιβ´ 9
Εὐαγγέλιον: Ματθ. ιστ´ 13-19
Ἦχος: β´.— Ἑωθινόν: Γ´
Ὁ Κύριος, θέλων νὰ ὁδηγήσει τοὺς μαθητές Του στὴν σωστὴ κατανόηση γιὰ τὸ Πρόσωπό Του, τοὺς ὑποβάλλει τὴν ἐρώτηση, «τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου;», μὲ σκοπὸν νὰ διατυπώσουν οἱ μαθητὲς τὶς γνῶμες τοῦ πλήθους, ποὺ εἶχαν ἀκούσει τὴν διδασκαλία τοῦ Κυρίου, εἶχαν εὐεργετηθεῖ ἀπὸ τὰ θαύματά Του, ἀλλὰ δὲν εἶχαν κατανοήσει ποιὸς πραγματικὰ ἦταν ὁ υἱὸς τοῦ Ἀνθρώπου.
Οἱ ἀπαντήσεις τῶν μαθητῶν φανερώνουν τὴν σύγχυση τοῦ λαοῦ γιὰ τὸ ποιὸς ἦταν ὁ Ἰησοῦς. Ἔτσι, ἄλλοι ἐθεωροῦσαν ὅτι ἦταν ὁ Ἰωάννης ὁ Βαπτιστής, ἄλλοι ὁ Ἠλίας, καὶ ἄλλοι ὁ Ἰερεμίας ἢ κάποιος ἀπὸ τοὺς προφῆτες.

Το πρόσωπο και το προσωπείο της Σκοπιάς



Το πρόσωπο και το προσωπείο της Σκοπιάς
Αλεξία Κρηνίτη
Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους ΜτΙ, για λόγους που δεν ενδιαφέρουν το παρόν άρθρο,  παραξενεύτηκα από τις εκδόσεις δύο περιοδικών «Σκοπιά»: η Σκοπιά και η λεγόμενη Σκοπιά μελέτης. Διαπίστωσα ότι η πρώτη διανέμεται σε όσους δεν είναι ΜτΙ, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται στις λατρευτικές συγκεντρώσεις των ΜτΙ και είναι περιοδικό, που για τους ΜτΙ έχει τεράστια σημασία. Για την ακρίβεια, δεν είναι ένα απλό ενημερωτικό έντυπο, αλλά αποτελεί τη γραπτή διατύπωση των δογμάτων της Σκοπιάς. Στο ευρύ κοινό διανέμεται και το περιοδικό Ξύπνα!. Αξίζει ίσως να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και διάφορα άλλα έντυπα και βιβλία, τα οποία απαγορεύεται να διατεθούν σε όσους δεν είναι ΜτΙ και κάποια που είναι απαγορευμένα και για τους ίδιους τους ΜτΙ και απευθύνονται αποκλειστικά στους υπεύθυνους των ομίλων τους.

Πρωτοπρ. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Τα Ηλιοστάσια. Η παγανιστική και αποκρυφιστική χρήσις τους



Τά Ἡλιοστάσια. Ἡ παγανιστική καί ἀποκρυφιστική χρήσις τους
Τοῦ πρωτ. π. Βασιλείου Ἀ. Γεωργοπούλου, Ἐπικ. Καθ. Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ
Τά ἡλιοστάσια (22 Δεκεμβρίου, 21 Ἰουνίου) εἶναι ἕνα φυσικό ἀστρονομικό φαινόμενο, πού ἔχει σχέση μέ τήν καθημερινή ἀλλαγή μετατόπιση τῆς θέσεως τοῦ ἡλίου στό οὐράνιο στερέωμα, κατά τή διάρκεια τοῦ ἔτους. Ὡς ἀστρονομικό φαινόμενο, λέγουν οἱ εἰδικοί, τό θερινό ἀπό τό χειμερινό ἡλιοστάσιο εἶναι ἐκ διαμέτρου ἀντίθετα μεταξύ τους ὡς πρός τήν τροπή τοῦ ἡλίου. Οἱ δύο αὐτές ἡμέρες τό χρόνο στόν ἀρχαῖο παγανιστικό κόσμο ἦταν συνδεδεμένες καί μέ τό φαινόμενο τῆς Ἡλιολατρίας, τή λατρεία δηλαδή τοῦ ἡλίου ὡς θεοῦ.

Η Ιερά Σύνοδος ξαναπροειδοποιεί για την νεοπροτεσταντική οργάνωση "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση''.



"Ιεραποστολικών" δραστηριοτήτων συνέχεια μιας προτεσταντικής κίνησης
Για μία ακόμη χρονιά, σε συνέχεια προηγούμενων προσηλυτιστικών δραστηριοτήτων της, η νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» προγραμματίζει μία ευρείας κλίμακας προσηλυτιστική δραστηριότητα, με την ονομασία «Ιησούς του Ναυή 7», το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 17 Ιουλίου 2014, στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Η εν λόγω κίνηση, με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης διανέμει ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη πίστη.
Η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» αν και ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα θεωρεί την Ορθόδοξη πίστη ως «πνευματικά δεσμά αιώνων», όπως η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Νίκος Χειλαδάκης, Προς συνάντηση «κορυφής»….. Καϊλής - Ερντογάν




ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΚΟΡΥΦΗΣ»…. ΚΑΪΛΗΣ -ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επιτέλους η Ελλάδα βρήκε τον πιο κατάλληλο πολιτικό και διπλωμάτη με πολύ μεγάλη λαϊκή αποδοχή, για να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα στην επίλυση των χρονιζόντων εδώ και δεκαετίες ελληνοτούρκικων προβλημάτων, τα οποία δεν κατάφεραν να λύσουν όλοι οι μέχρι σήμερα ηγέτες των δυο χωρών! Ο πολιτικός αυτός δεν είναι άλλος από την θριαμβεύτρια των τελευταίων ευρωεκλογών με τον συνδυασμό της περίφημης ΕΛΙΑΣ, θεσσαλονικιά, κ. Ευα Καϊλή!
Η κ. Καϊλή έδωσε μια «βαρυσήμαντη» συνέντευξη στην γνωστή για τις ανθελληνικές της θέσεις τουρκική εφημερίδα Hürriyet, (αλήθεια ήξερε που άνοιγε το στόμα της και έκανε τις δηλώσεις που έκανε ;), και αφού αποκάλυψε ότι η καταγωγή της είναι από την İstanbul, (και φυσικά όχι από την Κωνσταντινούπολη), δήλωσε με περισσή αυτοπεποίθηση ότι είναι πολύ αισιόδοξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, (αγνοώντας φυσικά το τι γίνεται κάθε μέρα στο Αιγαίο και τσιμουδιά για την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα ) και ότι είναι σίγουρη πως η γενιά της θα είναι αυτή που θα επιλύσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, (χωρίς βέβαια να μας εξηγεί με ποιον τρόπο πιστεύει ότι θα λυθούν).

Επιστολή του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού για δημοσίευμα εφημερίδας περί του εθίμου του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα



Προς Τον αξιότιμον Διευθυντήν της Εφημερίδος ΠΡΩΤΗ Πύργου
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Εδιάβασα στο σημερινό ( 23-6-2014) φύλλο της εγκρίτου Εφημερίδος σας ΠΡΩΤΗ ( σελίδα 18 ) δημοσίευμα του κ.Νίκου Ματσάνκου με τίτλο « Το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα» και ως Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ηλείας, ως Ηλείος και ως άνθρωπος επόνεσα πολύ για την άγνοια των ανθρώπων σε βασικές διδασκαλίες της χριστιανικής μας πίστεως, για το ανακάτεμα από μερικούς των αξιών της ζωής και όσων την απαξιώνουν και για κάποιους άλλους που επαγγέλονται τους προοδευτικούς και ίσως χωρίς να το καταλαβαίνουν γυρίζουν τους ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πίσω. Σας γνωρίζω λοιπόν τα εξής :
1. Θα αρχίσω από τον τίτλον του δημοσιεύματος : « Το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα» . Είναι κλασσικό παράδειγμα ανακατώματος χριστιανισμού και μαγείας . Ο άγιος Ιωάννης ούτε είχε ούτε έχει ούτε μπορεί να έχη σχέσι με το μαγικό τρόπο του σκέπτεσθαι και ενεργείν , ως ο Κλήδονας . Και όμως ο αρθρογράφος σας τα συνέδεσε ! ! Ποτέ και από κανέναν ο κλήδονας δεν ονομάστηκε Κλήδονας του Αϊ Γιάννη . Ούτε ο άγιος Ιωάννης ονομάσθηκε ποτέ ο αϊ Γιάννης ο Κλήδονας. Απλώς κάποιοι συνεδύασαν την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου με τους κλήδονες και τις πυροβασίες , επειδή συμπίπτει με την εαρινήν ισημερία.

26 Ιουν 2014

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Λείπει ἡ ἀξιοπρέπεια



Λείπει ἡ ἀξιοπρέπεια
Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ πρέπει νὰ κοσμεῖ τοὺς χριστιανούς. Θὰ ἔλεγα ὅτι εἶναι μία ἀπόδειξη τῆς πνευματικότητάς τους. Ἀξιοπρέπεια σὲ ὅλα. Καὶ στὰ μικρὰ καὶ στὰ μεγάλα. Ἀξιοπρέπεια πάντοτε. Ὅταν χάνεται ἡ ἀξιοπρέπεια, πρέπει νὰ ἀνησυχοῦμε.
Ἡ ἀξιοπρέπεια πρωτίστως πρέπει νὰ ὑπάρχει στοὺς κληρικούς. Πολλοὶ χρησιμοποιοῦν τὴ λέξη καὶ ἀγνοοῦν τὸ περιεχόμενό της. Πρέπει νὰ γνωρίζουν ὅτι εἶναι μία συμπεριφορά, ἰδίως σὲ δύσκολες στιγμές, μὲ σεβασμὸ στὸν ἑαυτό τους καὶ στοὺς ἄλλους, χωρὶς ἀπρέπειες και μικρότητες.

Σχέδιον διὰ τὴν κατάργησιν τῶν Ἱ. Μητροπόλεων κατὰ τὸ ἥμισυ εἰς τὸ ὄνομα τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως;



Εἰς τὸ προσκήνιον πρότασις, ὁποία διετυπώθη ὑπὸ τοῦ πρώην ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν κ. Ἀλεξ. Παπαδοπούλου εἰς τὰς ἀρχὰς τοῦ μνημονίου
ΣΧΕΔΙΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΙΝ ΤΩΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ;
• Μὲ τὸ πρόσχημα ὅτι κατὰ τὴν συνταγματικὴν ἀναθεώρησιν θὰ προταθῆ ἡ μείωσις τοῦ ἀριθμοῦ τῶν βουλευτῶν κατὰ τριάκοντα ἢ ἑκατό.
• Ὀλέθριαι αἱ συνέπειαι ἀπὸ τὴν ὑλοποίησιν τοῦ σχεδίου, διότι μεγάλαι περιοχαὶ τῆς Χώρας θὰ μείνουν ἀποίμαντοι πρὸς μεγάλην χαρὰν τῶν αἱρετικῶν καὶ τῶν παραθρησκευτικῶν ὁμάδων, αἱ ὁποῖαι ἁλωνίζουν εἰς τὴν Ἑλλάδα.

Γιατί το ουνιτικό μόρφωμα στην Ουκρανία αυτοαποκαλείται ¨Ουκρανική Ορθόδοξη Ελληνο-Καθολική Εκκλησία;»



ΓΙΑΤΙ  ΤΟ ΟΥΝΙΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ
«ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;»
Γιατί Ορθόδοξη καλούν  την ουνιτική εκκλησία στην Ουκρανία;   Να θεωρήσομε ότι ο χαρακτηρισμός Ορθόδοξη έχει προστεθεί για να καταδείξει το διαχωρισμό από τις κακοδοξίες του Βατικανού;   Φυσικά όχι.  Γιατί αυτοαποκλήθηκαν ορθόδοξοι, οι ουνίτες;  «Γκραικολατίνους» τους αποκάλεσε ο Άγιος Μάρκος ο Εφέσο και ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄  τους ονόμασε «λύκους εν σχήματι προβάτων», στην εγκύκλιο του 1989/ 24 Μαρτίου1907.  Όντως τούτο υπενθυμίζει τον Κυριακό λόγο «Προσέχετε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδύμασι προβάτων, έσωθεν δε εισί λύκοι άρπαγες» Ματθ. Ζ΄, 15. 

Πρωτοπρ. Βασ. Γεωργόπουλος, Η πρόσληψις αρχαίων ελληνικών μυθευμάτων από τον σύγχρονον αποκρυφισμόν. Η περίπτωσις της Ατλαντίδος



Η πρόσληψις αρχαίων ελληνικών μυθευμάτων από τον σύγχρονον αποκρυφισμόν
Η περίπτωσις της Ατλαντίδος
Του πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτορος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Με τον όρο Ατλαντίδα είναι γνωστό ένα αρχαίο μυθικό-υποθετικό νησί στον Ατλαντικό ωκεανό, το οποίο βυθίστηκε, σύμφωνα με τις φανταστικές και μη ιστορικού χαρακτήρα αναφορές που κάνει ο Πλάτωνας στους Διαλόγους τού Τίμαιο και Κριτία.
Ο φανταστικός χαρακτήρας και η μη ιστορική ύπαρξη της Ατλαντίδας ήταν απολύτως βέβαιες για τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα, πλην όμως ο μύθος επιβίωσε κατά τον Μεσαίωνα και έφθασε ως τις ημέρες μας. Στα νεότερα χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός μεγάλου πλήθους μυθικών θεωριών και συγγραφών διαφόρων παραλλαγών.

Μανιάτης: Αποτεφρωτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με νομοθετική ρύθμιση




ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΜΙΝΗ-ΜΠΟΥΤΑΡΗ
Μανιάτης: Αποτεφρωτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με νομοθετική ρύθμιση
Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών, εκτός κοιμητηρίων, προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Ύστερα από επικοινωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο υπουργός ΠΕΚΑ τους έκανε γνωστό ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Οι Ιεροί Κανόνες στην ενδοϊστορική και εσχατολογική πορεία της Εκκλησίας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 26η  Ιουνίου 2014.
ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες μαζί με την Αγία Γραφή και τους Δογματικούς και Συνοδικούς Όρους αποτελούν τα τρία βασικά θεμέλια, πάνω στα οποία στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της Εκκλησίας, τους τρείς βασικούς πυλώνες οι οποίοι μας εισάγουν στην κατά Χριστόν ζωή, τους τρεις βασικούς οδοδείκτες, που προσανατολίζουν ορθώς και απλανώς το εκκλησιαστικό σώμα στην ενδοϊστορική πορεία του προς τα έσχατα και την Βασιλεία των Ουρανών.

Κυκλοφορεί το φύλλον της 27.6.2014 του «Ορθοδόξου Τύπου»



Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
«Κίνημα» 20.000 Ὀρθοδόξων Πιστῶν ἐναντίον τῶν Σοδομιστῶν εἰς τὴν Θεσσαλονίκην. Διὰ τῶν ὑπογραφῶν των εἶπον ΟΧΙ εἰς τὴν ἀποδόμησιν τοῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογενείας καὶ τῆς παραδόσεως.
Ἡ Ἐκκλησιαστικὴ ἀντίδρασις κατὰ τῆς ὁμοφυλοφιλίας. Γράφει ὁ Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, Ὁμότιμος Καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Α.Π.Θ.

25 Ιουν 2014

Ευδοξία Αυγουστίνου, Πού πηγαίνουμε; Πρός νομιμοποίηση παραθρησκειῶν, σεκτῶν καί ὄχι μόνον;

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ;
Πρός νομιμοποίηση παραθρησκειῶν, σεκτῶν καί ὄχι μόνον;
  Ὁ ὑπουργός Παιδείας κατέθεσε ἐσπευσμένα γιά διαβούλευση νομοσχέδιο σχετικά μέ τήν «Ὀργάνωση τῆς νομικῆς μορφῆς τῶν θρησκευτικῶν κοινοτήτων καί τῶν ἑνώσεών τους στήν Ἑλλάδα» (βλ. http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1875).
  Προκαλεῖ κατάπληξη ἡ ὅλη σπουδή καί μεθόδευση τῆς προσπάθειας ἀναγνώρισης αἱρέσεων, θρησκειῶν, παραθρησκειῶν ὡς νομικῶν προσώπων. Tό «διαβεβουλευμένο» νομοσχέδιο ἀναφέρει:

Δημήτριος Τσελεγγίδης, Η πλάνη της Ομοιοπαθητικής

Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Τσελεγγίδης, ομιλεί για την πλάνη της Ομοιοπαθητικής.

Μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Ο Απόστολος Παύλος έναντι των αιρέσεων


Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ
μοναχού Αρσενίου Βλιαγκόφτη
            Το στόμα του Χρυσορρήμονος Ιωάννου και η γραφίδα του θα χρειαζόταν για να εγκωμιάσουμε επαξίως τον μέγα Απόστολο Παύλο, το στόμα του Χριστού. Επειδή μας λείπουν και τα δύο αυτά, θα δανεισθούμε λόγους του ίδιου του Αποστόλου για να παρουσιάσουμε το θέμα μας. Φυσικά την αντιμετώπιση των αιρέσεων, θέμα τόσο σημαντικό στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας, δεν θα μπορούσε να την αμελήσει αυτός που είχε την μέριμναν πασών των εκκλησιών1, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.
Ας ξεκινήσουμε όμως από το πως βλέπει ο Απόστολος την υγιαίνουσα διδασκαλία. Τι είναι, δηλαδή, αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ορθοδοξία, τι είναι η σωστή πίστη, για να την αντιδιαστείλουμε κατόπιν προς την αίρεση.Υιοί Θεού, λέγει ο Απόστολος, είναι όσοι κινούνται και καθοδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα(Ρωμ. 8, 14), οι πνευματέμφοροι, δηλαδή οι Άγιοι. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Χριστιανοί.

Εκτίμηση της διαμαρτυρίας στον Άγιο Δημήτριο με κριτήρια πνευματικά.



Εκτίμηση της διαμαρτυρίας στον Άγιο Δημήτριο με κριτήρια πνευματικά.
Σεβαστοί πατέρες αγαπητοί αδερφοί.
  Θα ήθελα να πω ότι θεωρώ την εκδήλωση κατά των ομοφυλόφιλων πετυχημένη. Και την περσινή και την φετινή.
  Σε όσα διαβάζω παρουσιάζεται ως αποτυχημένη για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι δε συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Ο άλλος ότι δεν υποστηρίχτηκε από τον κλήρο της Θεσσαλονίκης. Αυτά αγαπητοί μου είναι κοσμικά κριτήρια. Να βάλουμε σας παρακαλώ τα πνευματικά κριτήρια για να δούμε αν ήταν επιτυχημένες.  

Μοσούλη 2014: Αποκεφαλίστε τους χριστιανούς και πάρτε τις γυναίκες τους – σας ανήκουν!

Η ΕΙΙL ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΑΥΡΩΣΗ,ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ :ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Δύο ημέρες ματά την κατάκτηση της Μοσούλης στις 11 Ιούνη στο Ιράκ η τζιχαντιστική οργάνωση ΙSIS (ή ΕΙΙL αυτοαποκαλούμενη Daech) εξέδωσε μια χάρτα του τρόμου.Αποτελείται από 16 άρθρα τρόμου που ρυθμίζουν τη ζωή των 1,5 εκατομυρίων κατοίκων  της πόλης:

Νίκος Χειλαδάκης, «Μυστηριώδες» αεροσκάφος στο Αιγαίο αναστατώνει τους Τούρκους



«ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ» ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Μεγάλη ταραχή και αναστάτωση προκάλεσε στους Τούρκους και στα τουρκικά ραντάρ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, ένα «μυστηριώδες» και μη εξακριβωμένης εθνικότητας αεροσκάφος, όπως το αναφέρουν οι τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, όταν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βορείου Αιγαίου πάνω από την  νήσο Ίμβρο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak στις 24 Ιουνίου 2014 και περί της 17.09 μετά μεσημβρίας, ένα μυστηριώδες και κατά πάσα πιθανότητα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προφανώς εκτελώντας κατασκοπευτική επιχείρηση, εισήρθε χωρίς καμία προειδοποίηση και αναφορά στον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της νήσου Ίμβρου και δυτικά του Τσανάκ Καλέ, δηλαδή στην αρχή του Ελλησπόντου και παρέμεινε στην περιοχή  για μερικά λεπτά. 

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com